Dodental door noodweer Filippijnen loopt op tot zeker 85

Dinsdag werd ook Indonesië getroffen door aardverschuivingen na hevige regenval.

De regio’s Bicol en Visayas in het oosten van de Filippijnen zijn het zwaarst getroffen.
De regio’s Bicol en Visayas in het oosten van de Filippijnen zijn het zwaarst getroffen. Foto Francis R. Malasig/EPA

Het dodental als gevolg van het noodweer de afgelopen dagen op de Filippijnen is opgelopen tot 85. Ook zijn er nog zeker twintig vermisten. Volgens de Filippijnse autoriteiten lopen de aantallen op nu reddingswerkers ook de meer afgelegen gebieden bereiken, aldus persbureau Reuters. Maandag spraken de autoriteiten nog van bijna zeventig doden.

De tropische depressie Usman bracht dagen van hevige regenval met zich mee. De regio’s Bicol en Visayas in het oosten van de Filippijnen zijn het zwaartst getroffen. In Bicol, waar zo’n 5,8 miljoen mensen wonen, zijn zeker 68 doden gevallen doordat veel huizen instortten bij aardverschuivingen en overstromingen als gevolg van het noodweer. De schade aan de landbouw wordt geschat op 6,5 miljoen dollar.

De storm Usman is sinds zondag afgezwakt tot een lagedrukgebied en ligt nu boven de Zuid-Chinese Zee.

Lees ook: Weer een rampjaar voor Indonesië

Aardverschuivingen Indonesië

In Indonesië vonden maandag ook aardverschuivingen plaats, waarbij tot nu toe zeker vijftien mensen zijn gedood en nog twintig vermist zijn. Na hevige regens zijn tientallen huizen in het westen van Java bedolven onder de modderstromen.

Het aanhoudende noodweer en de aardverschuivingen bemoeilijken de reddingswerkzaamheden, aldus een woordvoerder van het Indonesische rampenbestrijdingsbureau.

Afgelopen jaar beleefde Indonesië het meest dodelijke jaar sinds 2008, volgens persbureau Reuters. Het land werd getroffen door een een reeks van aardbevingen en tsunami’s waarbij in totaal meer dan drieduizend doden vielen. Twee weekenden geleden werden de stranden bij de Straat van Soenda, tussen de eilanden Java en Sumatra, nog getroffen door een vloedgolf na een uitbarsting van een deel van de vulkaan Krakatau. De tsunami heeft al meer dan vierhonderd doden geëist.