Schip verliest niet dertig, maar 270 containers

In drie van de containers zitten vaten met organische peroxide in poedervorm, dat in geconcentreerde vorm gevaarlijk kan zijn voor mensen.

Aangespoelde materialen op Vlieland.
Aangespoelde materialen op Vlieland. Foto Marjet van Veelen / VVV Vlieland

Op Terschelling en Vlieland zijn woensdagmorgen meerdere containers aangespoeld die een vrachtschip de nacht ervoor verloren was. Dat meldt de kustwacht woensdag. In totaal zijn zo’n 270 containers overboord geslagen.

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland Laatste update; er zijn 270 containers overboord geslagen. Over de inhoud is niets meer bekend dan de goederen die inmiddels op de eilanden aangespoeld zijn.

Inmiddels zijn 21 containers aangespoeld op Ameland, Vlieland en Terschelling. Andere containers drijven nog in het water. De kustwacht speurt met een vliegtuig boven de Waddeneilanden naar de nog vermiste containers. Het opruimen van de vracht gaat dagen duren. De kustwacht schatte eerst dat er circa dertig containers overboord waren geslagen, maar stelde die schatting later bij naar 270.

Peroxide

In drie van de containers zitten vaten met organische peroxide in poedervorm, dat in geconcentreerde vorm gevaarlijk kan zijn voor mensen. De kustwacht raadt mensen aan die de peroxide vinden om deze niet aan te raken en om de politie of brandweer in te schakelen. De kustwacht heeft de registratienummers van de containers gedeeld via Twitter:

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland Het gaat om de volgende containers: ​Gele container met nummer: MSCU3713629
Blauwe container met nummer: CXDU2077321
Roestbruine container met nummer: TCLU41747408

In de containers die tot op heden zijn gevonden zaten onder meer auto-onderdelen, IKEA-meubelen, gloeilampen, televisies en speelgoed. De aangespoelde spullen zijn ook strandjutters op de Waddeneilanden niet ontgaan. Op social media worden gretig foto’s gedeeld van mensen die voorwerpen van de stranden vissen.

Normaal gesproken moeten spullen die overboord geslagen zijn en aanspoelen worden ingeleverd bij de gemeente, zo gebiedt de Wet op de strandvonderij. De gemeente Terschelling liet woensdagmiddag echter weten dat de gevonden zaken mogen worden meegenomen. De goederen “hebben door contact met zeewater geen waarde meer” en zijn de facto schroot geworden. Wel mogen gesloten containers niet worden opengemaakt.

Twitter avatar ErikScheer Erik Scheer #terschelling flatscreen tv’s afhalen op het strand. https://t.co/81CgrZcwj8

De vracht sloeg overboord in de wateren ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum, gelegen ten oosten van de onbewoonde Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. Het schip dat de vracht vervoer, de MSC ZOE, is bijna 400 meter lang en kan maximaal 19.000 containers vervoeren. Het is daarmee een van de grootste vrachtschepen ter wereld.

 

Twitter avatar BeauOldenburg Dr. Beau Oldenburg Op Terschelling spoelde vandaag de inhoud van 30 zeecontainers aan. Ik heb zojuist sandalen (in mijn maat!) ge-jut. https://t.co/70BAF1AQsy