Cel en tbs voor Nijmegenaar die zwakbegaafd echtpaar uitbuitte

Michael A. uit Nijmegen trok bij het echtpaar in huis en dwong hen jarenlang voor hem te werken.

Michael A. is veroordeeld voor onder andere mensenhandel en het bezit van een vuurwapen.
Michael A. is veroordeeld voor onder andere mensenhandel en het bezit van een vuurwapen. Foto Robin van Lonkhuisen/ANP

De rechtbank in Arnhem heeft woensdag een man uit Nijmegen tot twintig maanden cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld omdat hij een zwakbegaafd echtpaar jarenlang heeft uitgebuit. Michael A. is veroordeeld voor onder andere mensenhandel en het bezit van een vuurwapen.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de “gedwongen dienstverlening, een vorm van mensenhandel” die A. ten laste werd gelegd. De opgelegde straf valt lager uit omdat de rechtbank hem van een bedreiging vrijsprak.

Volgens de rechtbank ging de 49-jarige Michael A. geraffineerd te werk. “De man slaagde er in de wereld van het echtpaar steeds kleiner te maken, waardoor zijn invloed op hen steeds groter werd. Dit deed hij door gebruik te maken van de kwetsbaarheid van het echtpaar.”

A. nam zeven jaar geleden zijn intrek bij het verstandelijk beperkte echtpaar in Nijmegen. Hij liet het stel voor hem koken, wassen, de hond verzorgen, wiet halen en boodschappen doen. Hun OV-chipkaart moesten zij aan A. afstaan. Om de controle te houden zonderde A. het echtpaar af van vrienden en hulpverleners. Volgens het OM bedreigde A. hen ook met een vuurwapen.

Persoonlijkheidsstoornis

Deskundigen hadden al een persoonlijkheidsstoornis bij A. vastgesteld maar daar was geen advies voor tbs aan verbonden. Het OM achtte tbs wel noodzakelijk: vanwege de ernst van het delict en zijn persoonlijkheidsstoornis is de kans op nieuwe slachtoffers groot als hij weer op vrije voeten komen, zo betoogde justitie. Ook de rechter vond de kans op nieuwe slachtoffers groot als hij geen behandeling voor zijn stoornis krijgt, en legde daarom de tbs met dwangverpleging op.