Cel- en taakstraf voor vuurwerk gooien naar Ajax-keeper

De 32-jarige man die vuurwerk naast de keeper van Ajax gooide tijdens een wedstrijd tegen FC Utrecht is veroordeeld voor poging tot zware mishandeling.

Vuurwerk achter het doel van André Onana van Ajax in stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
Vuurwerk achter het doel van André Onana van Ajax in stadion Galgenwaard van FC Utrecht. Foto Olaf Kraak/ANP

De 32-jarige man die eind december in het stadion van FC Utrecht vuurwerk op het veld gooide naast Ajax-keeper André Onana is woensdag veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling. Hij kreeg 60 dagen celstraf, waarvan 56 voorwaardelijk, en 150 uur taakstraf opgelegd. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.

Het incident vond plaats kort nadat Ajax de 0-2 had gescoord op FC Utrecht. Het vuurwerk ontplofte een paar meter naast de doelman, die ongedeerd bleef. De wedstrijd werd wel een aantal minuten stilgelegd. De dader is uiteindelijk gevonden met behulp van videobeelden. Hij heeft vier dagen vastgezeten en kwam na de Kerst weer vrij.

Tijdens de zitting gaf de dader toe het vuurwerk gegooid te hebben, maar zei hij dat hij dacht dat het siervuurwerk was. De wedstrijd eindigde in 1-3 voor de Amsterdamse ploeg.

Bekijk hier beelden van het moment:

Twitter avatar EmilevdSande Emile van de Sande #Onana wordt bekogeld met bier en vervolgens ontploft er een stevig stuk vuurwerk op enkele meters afstand. Man man man. #utraja https://t.co/WfClI1OSW8