‘Spionage’

Amerikaanse oud-marinier in Rusland gearresteerd

Verdenking van spionage

Paul Whelan werd vrijdag opgepakt tijdens het uitvoeren van „een spionage-actie”, aldus de Russische geheime dienst.

Paul Whelan
Paul Whelan Foto Reuters

Een 48-jarige Amerikaan blijkt vrijdag te zijn opgepakt door de Russische veiligheidsdienst FSB. Het gaat om Paul Whelan, een oud-marinier, die door de Russen wordt verdacht van spionage. De FSB maakte maandag bekend dat Whelan opgepakt werd in Moskou „terwijl hij een spionage-actie uitvoerde”. Whelan kan een celstraf van tussen de tien en twintig jaar krijgen. Paul was volgens zijn broer, die dinsdag een verklaring deelde op Twitter, in Moskou voor een bruiloft. Whelan, veiligheidsexpert en Irak-veteraan, reist volgens zijn broer vaker naar Rusland, privé en zakelijke, en zou Russisch spreken. Volgens BorgWarner, de auto-onderdelenfabrikant waar Whelan werkt, is hij verantwoordelijk voor het toezicht op de beveiliging van hun faciliteiten in Michigan en op andere bedrijfslocaties in de wereld.” (NRC)