‘Vliegvuur’ zorgt voor branden in Scheveningen

Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen is ernstig uit de hand gelopen. De burgemeester vraagt zich af of het vreugdevuur in de toekomst nog wel georganiseerd kan worden.

Schade op de boulevard van Scheveningen door vliegende vonken afkomstig van het grote vreugdevuur op het strand.
Schade op de boulevard van Scheveningen door vliegende vonken afkomstig van het grote vreugdevuur op het strand. Foto Bart Maat/ANP

Het traditionele vreugdevuur op het strand van Scheveningen heeft door de harde wind geleid tot branden in het dorp en de duinen. Het ‘vliegvuur’, zoals de brandweer het noemt, heeft grote schade aangericht en heeft de Scheveningse straten en boulevard zwartgeblakerd achtergelaten. Auto’s, fietsen, tuinen, een kiosk en een woning vlogen in brand. Ook in de duinen ontstonden verschillende branden. Omstanders melden dat ook de jassen en haren van mensen vlamvatten.

Lees ook: Twee doden bij jaarwisseling, ‘vermoedelijk’ door vuurwerk

Er zijn geen meldingen van gewonden. De brandweer werd op grote schaal ingezet en is nog altijd druk met blussen. De gemeente Den Haag zegt grondig te gaan onderzoeken wat er precies is misgegaan. De precieze omvang van de schade moet nog blijken.

“Boven Scheveningen hangt een grote grijze wolk”, zegt NRC-verslaggever Titia Ketelaar, die op nieuwjaarsochtend door de straten van het dorp loopt. “Het is alsof je door een dikke mist loopt. Overal op straat liggen zwarte kooltjes en het ruikt sterk naar rook. Ook zie ik zwartgeblakerde motorkappen van auto’s.” Op het strand ziet ze het vreugdevuur nog uitbranden. “De brandweer is nog wel een paar uur bezig.”

Brandend kool en vuurtornado’s

De boulevard van de badplaats werd aan het begin van de nacht ontruimd, evenals verschillende woningen. De daken van huizen en van de Oude Kerk van het dorp werden door de brandweer nat gehouden om ervoor te zorgen dat het vuur niet zou overslaan. Asdeeltjes, vonken en grote stukken brandend kool zweefden door de lucht en zorgden voor een vuurregen, die boven het hele dorp te zien was. Op het strand ontstonden door de hitte vuurtornado’s, zo is op beelden te zien. De politie heeft diverse mensen aangehouden rond het vreugdevuur vanwege het niet opvolgen van aanwijzingen.

Twitter avatar buitengebieden Buitengebieden Update: A lot of small wildfires and car fires caused by the sparks of fire of a traditional New Years Eve fire at the beach in Scheveningen, The Netherlands. #scheveningen #breaking #fire #NewYearsEve #news @TomHall https://t.co/qqrzgWP09a

De brandweer richtte zich aanvankelijk voornamelijk op het bestrijden van het vuur in de duinen en probeerde ervoor te zorgen dat het vuur niet zou overslaan op woningen. Daarna werd ook geprobeerd om het vreugdevuur op het strand onder controle te krijgen. Rond 3.00 uur ‘s nachts werd het vreugdevuur kleiner.

Twitter avatar AtelesFilms Michael J. Sanderson Witnessed Five #Vuur #tornados in a row and more on #newyearseve in #Scheveningen #DenHaag when the #Vreugdevuur #Bonfire got out of control https://t.co/JHHAr4L7Fy

Wedstrijd

Traditiegetrouw nemen Scheveningen-dorp en het naburige Duindorp het ieder jaar tijdens Oudejaarsnacht tegen elkaar op met een wedstrijd wie het grootste vreugdevuur kan bouwen. Ieder jaar worden de vreugdevuren hoger, dit jaar was de brandstapel met pallets op het strand bij Scheveningen-drop 48 meter hoog. Een van de bouwers van het vuur, die anoniem wil blijven, heeft tegen het NOS Radio 1 Journaal gezegd dat het vuur eigenlijk te hoog was en dat de strijd dit jaar “uit de hand is gelopen”.

Sinds 2014 zijn de vreugdevuren nationaal erfgoed. Toch zegt burgemeester Pauline Krikke van Den Haag (VVD) in een reactie dat het de vraag is of het organiseren van de vreugdevuren “in deze vorm in de toekomst verantwoord is”.

“Dit is verschrikkelijk naar”, aldus Krikke. “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen angstige momenten hebben beleefd. Voor hen eindigt een feestelijke avond in een persoonlijk drama. Ik leef zeer mee met bewoners en ondernemers die getroffen zijn.”