Meer geweld tegen agenten bij jaarwisseling

Ook het aantal zware mishandelingen en bedreigingen steeg. Het aantal vechtpartijen nam dan weer fors af.

Foto Robin Utrecht/ANP

Er is dit jaar rond de jaarwisseling ruim twee keer zo veel geweld gebruikt tegen politieagenten als vorig jaar. Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen spreekt van een “grillige en drukke start van het jaar”.

Ging bij de Oudejaarsviering 2018 nog om 27 incidenten, dit jaar waren het er 59, zo meldt de Nationale Politie dinsdag. Het aantal geweldsincidenten tegen agenten ligt nog wel lager dan bij de jaarwisselingen 2015-2016 en 2016-2017 toen er 71 en 63 keer geweld werd gebruikt tegen agenten.

Het totaal aantal incidenten lag dit jaar 8,9 procent hoger dan vorig jaar. Om hoeveel incidenten en hoe groot de toename in absolute getallen was, vermeldt de politie niet. In totaal verrichte de politie 328 aanhoudingen. Dat zijn er 41 minder dan een jaar geleden.

Het aantal (zware) mishandelingen en bedreigingen steeg ten op zichte van vorig jaar met 12,2 procent. Ook rapporteerden agenten meer vernielingen (plus 8,5 procent) en branden en ontploffingen door de aanwezigheid van vuurwerk (een stijging van 12 procent). Ambulancemedewerkers en brandweerlieden kregen dan weer minder te maken met geweld. Het aantal vechtpartijen daalde met bijna een kwart.

Plaatsvervangend korpschef: geweld onacceptabel

Plaatsvervangend korpschef Van Essen veroordeeld de stijging in het geweld tegen agenten. “Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel.” De jaarwisseling was volgens hem voor politie daardoor drukker dan vorig jaar. “Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk.”

Korpschef Erik van Akerboom op Twitter:

Twitter avatar POL_Akerboom Erik Akerboom De collega’s die vannacht hebben gewerkt verdienen waardering en respect. Incidenten, schade en ongelukken geven een zorgwekkender beeld dan vorig jaar, ook tegen hulpverleners. Dit vraagt om herbezinning op de organisatie, het feest, het vuurwerk en de straffen met Oud en Nieuw. https://t.co/2zhhPEFcqn
Twitter avatar PietervVol Pieter v Vollenhoven De Overheid is gewaarschuwd voor de consequenties,die verbonden zijn aan onze Nieuwjaarstraditie.
Tot op heden vormden deze waarschuwingen geen reden tot https://t.co/0af2QuehqY Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de Openbare Orde en Veiligheid.
Zijn zij daar voor uitgerust? https://t.co/SkoYZ82mlC

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) noemt het gebruik van geweld tegen agenten in een reactie “treurig”. De afgelopen dagen riep de bewindspersoon Nederlanders al op om hulpverleners met rust te laten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had het na de jaarwisseling net iets minder druk dan begin 2018. De politie leverde 250 zaken aan, blijkt uit een inventarisatie van persbureau ANP bij de diverse pakketten. Vorig jaar waren dat er nog 254. De Vorig jaar waren dat nog achttien zaken. Het OM komt later dinsdag nog met een landelijke inventarisatie.