Man rijdt in op menigte in Duitse Bottrop: vier gewonden

Volgens lokale autoriteiten reed de vijftigjarige man bewust op Syrische en Afghaanse mensen in met als doel hen te doden.

Agenten zetten de plek van het incident af met linten.
Agenten zetten de plek van het incident af met linten. Foto Marcel Kusch/dpa

De Duitse politie heeft dinsdag een man gearresteerd die afgelopen nacht in Bottrop met zijn auto inreed op een groep Syriërs en Afghanen. Vier mensen raakten gewond.

De 50-jarige verdachte stuurde zijn Mercedes in de West-Duitse stad met xenofobische motieven op de menigte af, zo heeft minister Hebert Reul van deelstraat Noordrijn-Westfalen bekendgemaakt. Over de identiteit van de man is nog niets bekend gemaakt, enkel dat hij uit het nabijgelegen Essen komt.

De aanval vond even na twaalf uur in de oudjaarsnacht plaats. Aanvankelijk probeerde de bestuurder mensen die op een stoep liepen te raken. Zij konden de auto nog ontwijken, waarna de man doorreed naar het centrum van de stad en daar mensen verwondde.

Vervolgens reed hij door naar Essen en probeerde daar nog een groep mensen te raken die op de bus stonden te wachten. Dat mislukte, waarna de politie de man kon aanhouden op verdenking van poging tot moord. Hij maakte bij zijn arrestatie enkele xenofobische opmerkingen. De chauffeur had “duidelijk de bedoeling om buitenlanders te doden”, zei minister Reul dinsdagmiddag. Hij zegt de zaak “zeer serieus” te nemen.

Eerder meldde de politie nog te onderzoeken nog of het gaat om een geplande aanval.” De man maakte volgens agenen bij zijn arrestatie een verwarde indruk.

Münster

Afgelopen april vond er een soorgelijk incident plaats in de Duitse stad Münster. Een bestuurder reed met een vrachtwagen in op een menigte. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. De chauffeur bracht zichzelf om het leven.

Correctie 2 januari 2019: In een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk gesproken van “Syrische en Arabische” in plaats van “Syrische en Afghaanse” slachtoffers. Dat is in deze versie aangepast.