37 doden bij aanval op dorp in Mali

Etnisch geweld in het onstabiele West-Afrikaanse land kostte vorig jaar honderden levens.

Het Malinese leger doorzoekt in 2011 droge gebieden in het land, een uitvalsbasis voor islamitische terroristen.
Het Malinese leger doorzoekt in 2011 droge gebieden in het land, een uitvalsbasis voor islamitische terroristen. Foto Serge Daniel/AFP

Bij een aanval op een dorp in het centrale deel van Mali zijn dinsdag 37 burgers gedood. Dat meldt de Malinese regering volgens persbureau Reuters.

De aanvallers, volgens de regering gekleed als Donzo-jagers, vielen het dorp Koulogan aan, dat zo’n 450 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Bamako ligt. Er viel een onbekend aantal gewonden. Onder de doden bevindt zich een aantal kinderen, meldt persbureau AFP. Enkele huizen in het dorp werden in brand gestoken.

Volgens de regering zijn de slachtoffers Fulani, een volk van voornamelijk veehouders. De afgelopen jaren vielen er honderden doden bij etnische conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen van het land. Zo strijden de Fulani tegen de Toeareg-nomaden.

Mali is sinds 2012 instabiel, toen Toeareg-rebellen met islamitische extremisten het noorden van het land overnamen. Frankrijk greep toen militair in. Het conflict wordt opgestookt door islamitische terreurgroepen, die de woestijngebieden van het land als uitvalsbasis gebruiken.

Nederland stopte met de VN-missie in het land: ‘Mali is er slechter aan toe dan toen jullie kwamen’