Recensie

Recensie Film

Zelfstandig blijven, dankzij de hond

Documentaire De honden in de documentaire Buddy zijn meer dan alleen trouwe viervoeter. De hoofdpersonen in de film kunnen dankzij hun hond zelfstandig blijven.

De trouwe kop van een zogende hond komt close-up in beeld. Het openingsshot van Buddy is een mooie metafoor. De nieuwe documentaire van Heddy Honigmann gaat over de hechte band tussen geleidehonden en hun baasje, vergelijkbaar met die tussen moeder en kind.

De trailer van ‘Buddy’.

Honigmann portretteert zes mensen, onder wie een 86-jarige blinde vrouw die met haar hond Rakker hardloopt, en Hans, een slechtziende psycholoog die vertelt dat hij een klik heeft met zijn ‘superhond’ Missy. De hond van de gehandicapte Erna helpt haar naar bed gaan en haalt voorzichtig de velletjes uit haar printer om die naar haar toe te brengen.

Lees ook het interview met Heddy Honigmann: ‘Met een hond kun je echt praten’

Het verhaal van Trevor, een militair die diende in Uruzgan, is aangrijpend. Hij lijdt aan PTSS en zijn hulphond Mister waakt over hem. Zittend op een bankje vertelt hij schoorvoetend over zijn ervaringen, waarbij Mister in de gaten houdt of er achter zijn rug iets gebeurt. Trevor heeft een hekel aan de herfst, omdat er onder de herfstbladeren van alles kan liggen: „Vallen, draden, ouwe mijnen”.

Met Buddy toont Honigmann hoe deze zes mensen troost putten uit hun hond en dankzij de viervoeter zelfstandig kunnen blijven. En dan zijn (hulp)honden volgens Hans nog filosofisch ingesteld ook. Ze kennen geen spijt en piekeren niet over de toekomst.