Vijf terreurverdachten uit Rotterdam opgepakt

Politie Alle verdachten hebben volgens de politie een niet-westerse achtergrond. Ze „kennen elkaar in meer of mindere mate”.

De politie heeft een woning doorzocht aan de Diergaardesingel in Rotterdam-Centrum.
De politie heeft een woning doorzocht aan de Diergaardesingel in Rotterdam-Centrum. Foto Robin Utrecht/ANP

De politie heeft zaterdag vijf mensen aangehouden op verdenking van voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Vier mannen werden ’s morgens opgepakt in Rotterdam, meldt de politie. In de loop van de dag verrichtten agenten in het Duitse Mainz nog een vijfde arrestatie.

Volgens de Duitse politie is de arrestant uit Mainz een 26-jarige Syriër. Deze man woont in Rotterdam maar verbleef op dat moment in het huis van zijn neef, zo heeft de politie zondag gezegd tegen persbureau ANP.

Nederland heeft Duitsland om zijn overlevering verzocht. Een beslissing hierover wordt niet verwacht voor het einde van de week, aldus het ANP.

Ook de vier in Nederland gearresteerde verdachten hebben een niet-westerse achtergrond, bevestigt de politie. Ze „kennen elkaar in meer of mindere mate”, aldus een woordvoerder. De in Rotterdam opgepakte mannen zijn tussen de twintig en dertig jaar oud. Bij de arrestatie kreeg de politie ondersteuning van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Wat de verdachten precies van plan waren, is niet bekendgemaakt.

Na de arrestaties ’s morgens zijn meerdere woningen doorzocht. Het gaat onder meer om woningen in het centrum en Ommoord, een wijk in het oosten van de stad.

Een van de arrestanten in die wijk woonde in de Söderblomflat, een vierkante toren van twintig verdiepingen uit 1970. „Het leek wel alsof het oorlog was”, zegt Joyce Metselaar (36), die twee verdiepingen boven hem woont. Ook de deur naast haar appartement op de bovenste verdieping is door een zwaarbewapende politie-eenheid opengebroken.

Wie de mannen zijn, weten omwonenden niet. In de vele flats in de buitenwijk zijn honderden appartementen, de doorstroom is hoog, de inwoners leven langs elkaar heen. Regelmatig vinden in de wijk uitzettingen plaats, er worden drugs gebruikt, zeggen bewoners. In 2017 brak brand uit in de Söderblomflat, waarbij een dode viel. Eerder dit jaar werd een zelfgemaakte bom ontdekt in het gebouw.

Ook is de samenstelling van Ommoord veranderd. De wijk die tot voor kort bekendstond als ‘rollatorwijk’ – veel bewoners waren sinds de aanleg in de wijk blijven wonen – wordt tegenwoordig voor een groot deel bevolkt door jonge inwoners van allerlei nationaliteiten.

Metselaar overweegt al langer te verhuizen. „Er komen hier steeds meer statushouders en zij worden niet goed gescreend. De politie staat om de haverklap op de stoep en de problemen lijken steeds erger te worden.”

Elisah Bax (31) en Rico IJzermans (29) wonen met hun twee kinderen in de Stresemannflat, een paar honderd meter verderop. Ook hier werd een arrestatie verricht. Voor de deur van het appartement liggen nog houtsplinters en schroeven van de opengebroken deur. Bax: „Ik was net wakker en hoorde mensen beneden schreeuwen: politie, politie! Ik dacht dat het gewoon een burenruzie was, maar toen ik ging kijken stond er een heel peloton aan politieauto’s voor de deur.”

De arrestaties in Rotterdam zijn niet de eerste aanhoudingen die verband houden met terrorisme dit jaar in Nederland. Eind september werden zeven mannen opgepakt uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen. Zij zouden van plan zijn geweest om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen tijdens een groot evenement. Ook in juni werden twee mannen van 22 en 27 jaar gearresteerd in Rotterdam, beiden van Marokkaanse afkomst. Rotterdam en Parijs zouden hun beoogde doelwitten zijn geweest.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft laten weten dat er geen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen tijdens de jaarwisseling.