Trumpblog

Amerikaanse leger toch niet zo maar weg uit Syrië

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit Trumpblog is gesloten

Lees hier de nieuwste updates.

Veiligheidsadviseur Bolton: alleen weg uit Syrië als IS verslagen is

Het Amerikaanse leger zal zich pas uit het noordoosten van Syrië terugtrekken als de Islamitische Staat daar volledig verslagen is. Dat heeft Donald Trumps veiligheidsadviseur John Bolton zondag gezegd tijdens een werkbezoek aan Israël.

Ook wil Bolton dat Turkije de veiligheid garandeert van de Koerdische strijders die samenwerkten met de Verenigde Staten. De veiligheidsadviseur benadrukte wel opnieuw dat de betrokkenheid van de tweeduizend Amerikaanse militairen in Syrië eindig is.

Boltons opmerking staat in scherp contrast met president Trumps aankondiging half december dat de militaire terugtrekking zich binnen een paar weken zou voltrekken. Toen Trump zijn plan bekendmaakte, leidde dat tot veel kritiek. Internationaal ontstond de vrees dat de Turkse president Erdogan een offensief zou beginnen in Noord-Syrië zodra de Amerikanen weg waren. Turkije beschouwt de Syrisch-Koerdische YPG namelijk als een terroristische organisatie, gelinkt aan de Turks-Koerdische militie PKK in Turkije. Bolton zegt dat Trump zijn nieuwe lijn steunt en niet zou toestaan dat Turkije de Koerdische strijders doodt.

Voor minister van Defensie Jim Mattis was Trumps plan de druppel om zijn ontslag in te dienen. Amerika zou de Koerdische strijders die in dat gebied actief waren slechts voor eigen gewin gebruikt hebben en nu keihard laten vallen.

Lees ook: Trump drijft de Koerden tot wanhoop

TSA-beveiligers op luchthavens melden zich ziek om shutdown

Zeker honderden luchtvaartbeveiligers hebben zich in de afgelopen dagen vanwege de shutdown ziek gemeld. Dat bericht CNN zaterdag op gezag van de vakbonden en functionarissen van de TSA, de dienst die vliegtuigpassagiers en hun bagage screent.

De ambtenaren krijgen al twee weken niet betaald, maar worden toch geacht gewoon op hun werk te verschijnen. Het gevolg: een toename van de blue flu (blauwe griep), zoals een anonieme TSA-medewerker het noemt naar de kleur van het uniform. Sommigen melden zich af omdat ze noodgedwongen moeten bijbeunen, anderen moeten thuisblijven omdat ze bijvoorbeeld de kinderopvang niet meer kunnen betalen. Een deel meldt zich ziek uit protest.

Toename

De ziekmeldingen treffen in ieder geval vier grote luchthavens, bleek uit een rondgang van CNN. Op John F. Kennedy International Airport in New York moeten TSA-medewerkers overuren draaien om de ontstane gaten in het rooster te dichten. Zo’n 170 medewerkers hebben zich daar volgens de vakbond deze week ziek gemeld.

Op een vliegveld in Dallas waren er drie tot vier keer zoveel TSA-ambtenaren afwezig dan anders. In North Carolina zijn de problemen volgens de vakbond minder nijpend, hoewel ook daar het aantal ziekmeldingen ongeveer 10 procent hoger is dan anders. Het gaat daarbij onder meer om de vliegvelden van Charlotte en Raleigh-Durham.

Veiligheid

Omdat bij de dienst in totaal vijftigduizend medewerkers zich met de screening bezighouden, is de veiligheid niet in het geding, stelt de TSA. Wel zouden de ziekmeldingen van invloed kunnen zijn op de wachttijden op de luchthaven.

De bonden waarschuwen dat het aantal afmeldingen zal toenemen als de shutdown nog een week of twee voortduurt. President Donald Trump zei vrijdag nog bereid te zijn de situatie “maanden of zelfs jaren” te laten voortduren als dat wat hem betreft nodig is.

Muur

De shutdown is het gevolg van een verschil van inzicht over de regeringsbegroting. Trump wil miljarden extra uittrekken voor de muur aan de Mexicaanse grens. Het Congres is daartoe vooralsnog niet bereid. Gevolg is dat zo'n 800.000 regeringsfunctionarissen sinds 22 december niet betaald krijgen, maar wel moeten werken.

Later zaterdag spreken de Amerikaanse vice-president Mike Pence, minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid en adviseur Jared Kushner (tevens Trumps schoonzoon) met een delegatie uit het Congres.

TSA-personeel aan het werk, zonder betaling. Foto Elaine Thompson/AP

Trump dreigt met afkondigen noodtoestand voor grensmuur

President Trump dreigt een noodtoestand af te kondigen om buiten het Congres om een muur aan de grens met Mexico te financieren. "Ik kan het doen als ik het wil. We kunnen een noodtoestand uitroepen voor de veiligheid van ons land", zei het Amerikaanse staatshoofd vrijdag tijdens een persconferentie na overleg met Democratische leiders.

Het is nog niet duidelijk hoe dit plan feitelijk moet uitpakken. De noodtoestand geeft de president buitengewone macht zoals het beperken van elektronische communicatie tussen burgers, het is de vraag of hij ook geld voor de grensmuur ermee kan afdwingen. Ook zei Trump dat de zogeheten shutdown desnoods "maanden of zelfs jaren" kan duren. Inmiddels is een groot deel van de federale overheid al twee weken gesloten.

Lees ook: De grensmuur zet Trump klem

Democratische meerderheid in het Huis

De grensmuur met Mexico was de politieke totem van presidentskandidaat Donald Trump. Toen beloofde hij dat Mexico ervoor zou gaan betalen, nu eist Trump geld van het Amerikaans Congres om een fysieke muur te bouwen. Het Huis van Afgevaardigden moet instemmen met de overheidsfinanciering, waar sinds gisteren de Democraten onder leiding van voorzitter Nancy Pelosi een meerderheid hebben. Zij vinden een grensmuur geldverspilling.

Pelosi en de Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer spraken vrijdag bijna twee uur met Trump. De twee Democraten zeggen dat ze tevergeefs geprobeerd hebben om de overheid weer open te krijgen. Trump noemde het "een hele goede vergadering" maar zegt geen nieuwe overheidsfinanciering te ondertekenen zonder budget voor een fysieke muur. "Het is een probleem van nationale veiligheid. Ik heb het over terroristen. Ik heb het over mensensmokkelaars. Ik heb het over drugs. Ik heb het over gangs", zei de president.

Bekijk een fragment van de persconferentie:

President @realDonaldTrump delivers remarks from the Rose Garden on the crisis at our border: pic.twitter.com/DWxDupp6Zh

— The White House (@WhiteHouse) January 4, 2019

Trump zinspeelt op langzamere terugtrekking VS-troepen uit Syrië

President Trump heeft opnieuw laten doorschemeren dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië wellicht toch langer gaat duren dan hij aanvankelijk heeft gezegd. De Amerikaanse aftocht zal "een bepaalde tijd" duren, zei Trump woensdag tegen verslaggevers in het Witte Huis. Specifieker dan dat liet hij zich niet uit.

Daarmee was Trump een stuk minder stellig dan twee weken geleden. De president had het toen over een snelle, directe terugtrekking. "Ze komen allemaal terug, en ze komen nu", zei hij in de video waarmee hij zijn onverwachte besluit aankondigde.

Eerder deze week kwamen er al signalen dat de terugtocht misschien toch langer gaat duren. Eerst van Trump zelf, die in een tweet schreef dat de militairen "langzaam" naar huis zouden komen. Later liet de Republikeinse senator Lindsey Graham weten dat hij van Trump had gehoord dat de terugtrekking zou worden vertraagd.

Reden voor de langzamere terugtrekking lijkt de kritiek die Trump op zijn besluit kreeg in buiten- en binnenland - van zowel Democratische als Republikeinse politici. Een snelle Amerikaanse aftocht uit Syrië zou slecht nieuws zijn voor de Koerden. Die worden door de VS ondersteund, maar krijgen het mogelijk aan de stok met Turkije als ze alleen worden gelaten. Daarnaast zou afwezigheid van de VS Iran en Rusland de kans geven hun invloed in het Midden-Oosten uit te breiden, tot grote zorg van VS-bondgenoot Israël.

Lees meer over de Amerikaanse terugtocht uit Syrië: Trump drijft de Koerden tot wanhoop

Trump woensdag tijdens het persmoment waar hij het ook had over de terugtocht uit Syrië. Voor hem ligt een nep-filmposter, die hij meerdere keren heeft gebruikt om te dreigen met sancties tegen vijanden als Iran en Noord-Korea. Foto Michael Reynolds/EPA

Mitt Romney: Trumps beleid zorgt voor wereldwijde ontsteltenis

"Toen Donald Trump genomineerd werd als presidentskandidaat voor de Republikeinen, hoopte ik dat zijn verkiezingscampagne zich ver zou houden van wrok en getier. It did not." Met deze woorden bekritiseert oud-presidentskandidaat Mitt Romney zijn partijgenoot en president Donald Trump in een opinieartikel in The Washington Post.

De Republikein geeft onder meer af op het buitenlandbeleid van de president. Zo pleit Romney voor een betere band met de Europese Unie en Aziatische landen. Ook haalt hij een peiling van het Pew Research Center aan, die laat zien dat verschillende landen het vertrouwen in Trumps capaciteiten zijn verloren. "Trumps woorden en acties hebben gezorgd voor wereldwijde ontsteltenis", schrijft de politicus.

Lees ook: Mitt Romney, rechtse student in linkse tijd

Ook pleit Romney tegen het "uitbuiten van angst en haat" en benadrukt hij het belang van de vrije pers, het recht, kerken en machtige bedrijven en vakbonden.

"In een natie die zo verdeeld, haatdragend en boos is, is het presidentiële leiderschap onmisbaar. Dit is waar de tekortkomingen van de zittende president het meest opvallen."

Gooi naar presidentschap

Het is bijzonder dat Romney zijn partijgenoot publiekelijk aanvalt, omdat hij zelf donderdag beëdigd wordt als senator voor de staat Utah. Romney zelf stelt dat hij zich in de senaat niet anders zal gedragen dan als iemand anders president was geweest. "Ik zal niet reageren op iedere tweet of fout. Maar ik zal me wel uitspreken tegen uitspraken en acties die verdelend, racistisch, seksistisch, anti-immigratie, oneerlijk of destructief zijn voor democratische instituties."

Sommige media speculeren dat het opinieartikel laat zien dat Romney in 2020 een gooi naar het presidentschap wil doen, net als hij in 2008 en 2012 deed. In 2012 werd hij de kandidaat voor de Republikeinen en verloor hij van de zittende president Barack Obama.

President Trump heeft woensdagmiddag gereageerd op het artikel van Romney. "De vraag is, is hij een Flake?" schrijft de president op Twitter. Hiermee verwijst hij naar Jeff Flake, de Republikeinse senator voor de staat Arizona, die in oktober 2017 bekendmaakte zich niet nogmaals verkiesbaar te stellen omdat hij het niet eens is met het beleid van president Trump. Ook verwijst Trump naar de mislukte verkiezingscampagnes van Romney: "Ik heb ruim gewonnen, en hij niet."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Here we go with Mitt Romney, but so fast! Question will be, is he a Flake? I hope not. Would much prefer that Mitt focus on Border Security and so many other things where he can be helpful. I won big, and he didn’t. He should be happy for all Republicans. Be a TEAM player & WIN!

Later op de middag reageerde ook politica Ronna McDaniel, partijvoorzitter van de Republikeinen. "De president wordt continu aangevallen door de pers en de mainstream media. Een pas geïnstalleerde senator die meteen tekeer gaat tegen Trump, speelt hen in de kaart", twitter McDaniel. Saillant detail: McDaniel is het nichtje van Romney, die ze "teleurstellend" noemt.

Twitter avatar GOPChairwoman Ronna McDaniel POTUS is attacked and obstructed by the MSM media and Democrats 24/7. For an incoming Republican freshman senator to attack @realdonaldtrump as their first act feeds into what the Democrats and media want and is disappointing and unproductive. https://t.co/ArhI7Bi7bo

Romney tijdens een interview in Salt Lake City, Utah. Foto Geroge Frey/AFP

'Trump vertelde in 2018 gemiddeld 15 leugens per dag'

President Trump heeft het afgelopen jaar gemiddeld vijftien leugens per dag verspreid. Dat zeggen de factcheckers van The Washington Post zondag. Trump begon het jaar goed: volgens de krant verkondigde Trump op twee januari van dit jaar al onjuiste informatie over Hillary Clinton, Iran en The New York Times. Waar de teller begin dit jaar op 1.989 leugens stond, staat de teller inmiddels op 7.645 foutieve claims. Daarmee komt Trump uit op vijftien onwaarheden per dag, bijna het driedubbele van een jaar eerder.

The Washington Post houdt uitspraken van Trump bij die hij getwitterd heeft, maar ook citaten uit speeches worden verzameld. Daarbij telt de krant ook hoe vaak Trump een leugen heeft herhaald en leggen journalisten uit waarom ze een uitspraak als onjuist aanmerken. Een foutief verhaal over de handelstekorten die de VS via Mexico door het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta zou oplopen, herhaalde hij bijvoorbeeld 124 keer. In veel gevallen zijn de uitspraken geen glasharde leugens, maar geven ze wel een foutief of incompleet beeld van de werkelijkheid weer.

....The United States looses soooo much money on Trade with Mexico under NAFTA, over 75 Billion Dollars a year (not including Drug Money which would be many times that amount), that I would consider closing the Southern Border a “profit making operation.” We build a Wall or.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 28, 2018

Uit een eerdere poll van The Washington Post deze maand bleek dat minder dan drie op de tien Amerikanen Trumps meestgebruikte, misleidende uitspraken nog gelooft. Of Amerikanen hun president geloven, hangt sterk samen met de nieuwsmedia die zij volgen, blijkt volgens de krant.

Senator Graham: Trump vertraagt terugtrekking troepen uit Syrië

Volgens de Republikeinse senator Lindsey Graham heeft president Trump het bevel gegeven het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit Syrië te vertragen. Graham sprak zondag op een persconferentie bij het Witte Huis van een "pauze" in de terugtrekking, aldus The New York Times. "We vertragen de boel op een verantwoorde manier", zei Graham.

Graham sprak de pers toe na afloop van een lunch met Trump. Tijdens het onderhoud spraken de twee over de terugtrekking, die Trump anderhalve week geleden plotseling aankondigde. Alle circa 2.000 Amerikaanse militairen zouden per direct terugkomen, omdat de strijd tegen IS volgens de president gewonnen is. Binnen dertig dagen zou de terugtrekking voltooid zijn.

Minister van Defensie Jim Mattis diende na Trumps besluit zijn ontslag in. Lees meer over zijn ontslagbrief, waarin hij met Trumps beleid te vloer aanveegt

Trump kreeg zowel in het buitenland als in de VS de nodige kritiek op zijn besluit. Door de terugtrekking zou IS zich kunnen hergroeperen en zouden Rusland en Iran hun invloed in Syrië kunnen vergroten, vreesden Democraten en Republikeinen - onder wie Graham. "Als we nu weg gaan, worden de Koerden afgeslacht", zei Graham bovendien tijdens een interview op CNN voor hij ging lunchen met Trump.

Hij doelde daarmee op een mogelijke aanval van Turkije op de Koerden, die bij de Turkse grens tegen IS hebben gevochten. Om een Turkse inval tegen te gaan, hebben de Koerden eind vorige week het Syrische leger toegelaten in de stad Manbij, die in de autonome Koerdische regio in Noord-Syrië ligt.

'Trump zal zich aan belofte houden'

Nadat Graham tijdens het middagmaal naar eigen zeggen van Trump te horen had gekregen dat de terugtrekking wordt vertraagd, voelde hij zich al "veel beter". "Hij heeft me dingen verteld die ik nog niet wist, en waardoor ik een beter gevoel heb over waar we heen gaan in Syrië", aldus de senator. "Hij beloofde IS te vernietigen. Aan die belofte zal hij zich houden. De president begrijpt dat hij het karwei moet afmaken."

Het Witte Huis wilde volgens The New York Times niet reageren op de uitspraken van Graham. Zaterdag liet het ministerie van Defensie nog weten dat het zich richt op een "doelmatige en beheerste aftocht van de troepenmacht, waarbij de veiligheid van de militairen voorop staat terwijl de restanten van IS uit de weg ruimen".

Amerikaanse legervoertuigen, afgelopen zondag bij de stad Manbij in het noorden van Syrië. Foto Delil Souleiman/AFP

Nieuw jaar, nieuw Trumpblog

Ook in 2019 blijft NRC president Trump en diens regering op de voet volgen. Welkom in het eerste Trumpblog van het nieuwe jaar.

Lees hier het laatste Trumpblog van 2018 terug: Trump en Xi bellen over mogelijke handelsdeal tussen VS en China