Thuiskok. Normaal

Ik hoop dat u genoten heeft van de bacchanalen vorige week, maar nu de feestdagen zowat voorbij zijn, is het tijd dat we weer normaal gaan doen. Wat ‘normaal’ is, is deze dagen lastig te definiëren. Is vlees nog normaal? Of zijn we al zover dat groenten nu de norm zijn? Toch denk ik dat er één gerecht is dat de meeste Nederlanders wel normaal vinden: stamppot. Al is het maar omdat je dat vegetarisch kunt eten, maar er net zo makkelijk spek en rookworst doorheen kunt doen.

Daarom bespreek ik deze week de Stamppotbijbel, het zoveelste deel in een reeks van ‘bijbels’ van uitgever Carrera. Eerder verschenen al onder meer een koekjes-, pasta-, soep-, vlees- en visbijbel. Telkens zoekt de uitgever daar een auteur bij die geldt als autoriteit en ook deze keer is dat gelukt: Werner Drent was in het verleden driemaal op rij wereldkampioen ‘stamppot koken’ en won ook al eens de titel ‘Wereldkampioen Snert’.

De naam bijbel suggereert natuurlijk dat dit een alomvattend boek is en dat vermoeden wordt bevestigd op de achterflap: dit is „hét naslagwerk voor de stamppotliefhebber”. Dat is tegelijkertijd ambitieus en pompeus, dus de vraag is: wordt de term ‘bijbel’ gerechtvaardigd?

Tweehonderd recepten is in ieder geval veel. Er zijn hoofdstukken over de geschiedenis van stamppot, het benodigde keukengerei en een aantal soorten, al zijn die vrij summier. Dan volgen traditionele recepten, zoals hete bliksem en hutspot, en hoofdstukken over de ingrediënten waarmee de stamppot wordt bereid. Denk aan bijvoorbeeld stengelgroente, koolsoorten en knolgewassen, maar ook aan fruit. Tot slot is er een hoofdstuk met een buitenlands tintje, met ruimte voor gekke gerechten als een stamppot kapsalon of een knödel van stamppot.

Als u maar één boek over stamppot wil kopen en daaruit heel veel verschillende gerechten met stamppot wil maken, dan is dit wel iets voor u. Maar het zou me verbazen als veel mensen daarop zitten te wachten. De meeste Nederlanders willen toch vooral een zo lekker mogelijke, traditionele stamppot kunnen maken. Dan is dit boek een beetje veel van het goede, ook door de prijs van 32 euro. We doen nu eenmaal het liefst normaal; dan doen we al gek genoeg.