Russische flat stort deels in: ten minste vier doden, tientallen vermisten

De instorting, in de stad Magnitogorsk, werd waarschijnlijk veroorzaakt door een gasexplosie. In het getroffen deel woonden 120 mensen.

Voorbijgangers bekijken de ravage bij het deels ingestorte flatgebouw in Magnitogorsk.
Voorbijgangers bekijken de ravage bij het deels ingestorte flatgebouw in Magnitogorsk. Foto Ilja Moskovets/EPA

Bij de gedeeltelijke instorting van een flat in de Russische stad Magnitogorsk zijn maandag ten minste vier doden gevallen. Waarschijnlijk zal het dodental nog oplopen: het Russische persbureau RIA Novosti meldt maandagmiddag dat er nog 35 flatbewoners worden vermist. Een gasexplosie is volgens de plaatselijke autoriteiten de oorzaak van de ramp.

De ontploffing vond plaats om 04.00 uur plaatselijke tijd, op de tweede verdieping van het tien etages tellende gebouw. Alle verdiepingen boven een van de flatingangen stortten in. Naast de vier doden, allen volwassenen, hebben hulpverleners drie mensen levend onder het puin vandaan gehaald. De politie en de eigenaar van de flat zoeken uit wie er thuis waren op het moment van de explosie. In het getroffen deel van het gebouw woonden in totaal 120 mensen.

-17 graden

Vijf bewoners zijn na de ramp in het ziekenhuis opgenomen, onder wie minstens één kind. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar. Uit voorzorg zijn bewoners die boven twee andere ingangen van het pand wonen geëvacueerd. President Vladimir Poetin kwam maandagmiddag in Magnitogorsk aan om de rampplek te bezoeken.

Dat het in Magnitogorsk -17 graden is, maakt de situatie nog penibeler. “De eerste prioriteit is dat de rest van de flat niet bevriest”, aldus de vicegouverneur van de oblast Tsjeljabinsk. “Daarnaast moeten we de mensen ergens onder brengen.”

Magnitogorsk is met ruim 400.000 inwoners de op een na grootste stad van Tsjeljabinsk, een regio in het zuiden van het Oeralgebergte. De stad herbergt de grootste staal- en ijzerfabriek van Rusland.