Brexit

Reclame HSBC valt slecht bij Brexiteers

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Recent stemden de lidstaten van de EU in met het uittredingsakkoord van premier Theresa May, maar een stemming in het Britse Lagerhuis volgt nog. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Nieuw Brexitblog

Dit blog is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in het nieuwe Brexitblog.

Reclame HSBC valt slecht bij Brexiteers

Een reclamecampagne van de Britse bank HSBC is niet goed gevallen bij veel Brexiteers. In een nieuwe advertentie schrijft HSBC dat het Verenigd Koninkrijk “geen eiland is”, maar onder meer een "Colombiaanse koffie drinkend, Nederlands bier proostend, mooi stuk land in het midden van de zee." Het betoog valt niet goed bij Brexiteers die de bank ervan beschuldigen tegen de Brexit te zijn.

Twitter avatar MSthecopywriter Martin Sayers From a creative perspective, I like the copy in the new HSBC ad. But it fails to give a single, solid reason to bank with them. And - in these divided times - does it risk alienating a large number of potential customers? #business #marketing #leadgene…https://t.co/L9By5UAsCS

Volgens het reclamebureau dat de campagne maakte, gaat de reclamespot helemaal niet over de Brexit, maar benadrukt het dat de Britten wereldburgers zijn. Ook wil het met de “We are not an island”-campagne aspecten van de Britse cultuur vieren die te danken zijn aan de Britse "internationale connecties". De BBC schrijft dat duizenden mensen via sociale media hebben gereageerd op de campagne. Sommige twitteraars vragen zich af of de bank nu niet potentiële klanten misloopt of wegjaagt, of ze vinden de HSBC hypocriet omdat het onder andere de banken zouden zijn die de Britse economie hebben verslechterd.

Eilandgevoel

De reclamecampagne raakt hoe dan ook een gevoelige snaar door in te spelen op het zogenaamde 'eilandgevoel' van het Verenigd Koninkrijk. Dat gevoel, veroorzaakt door de zowel fysieke als ideologische afstand met de rest van de Europese landen, kwam dan ook veel terug in de Brexitcampagnes. Door de EU te verlaten zou het Verenigd Koninkrijk volgens het Brexit-kamp niet langer afhankelijk zijn van landen als Duitsland en Frankrijk en geen verantwoordelijkheid meer hoeven afleggen aan de Europese politiek in Brussel.

Luister de Brexit-podcasts: Het eilandgevoel van de Britten

May: 14 of 15 januari stemming over Brexit

Premier Theresa May houdt waarschijnlijk op 14 of 15 januari alsnog een parlementaire stemming over het Brexit-akkoord dat zij sloot met de Europese Unie. Dat zei de regeringsleider zondag in een interview met de BBC. De stemming had eigenlijk in december moeten plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld omdat er volgens May signalen waren dat haar akkoord toen weggestemd zou worden door een grote meerderheid in het Lagerhuis.

May zei dat deze week de debatten over de Brexit worden hervat. De stemming zal dan naar verwachting op 14 of 15 januari plaatsvinden. “Dat wordt ongeveer de timing”, zegt de premier. Bronnen binnen de regering zeiden maandag tegen de BBC en Sky News dat de stemming op 15 januari wordt gehouden.

De Britse onderminister voor Brexit-zaken hoopt dat het parlement akkoord gaat. “We hebben nog een week”, zei Kwasi Kwarteng maandag tegenover de BBC. “Ik denk dat we het punt zullen bereiken waarop we de stemming zullen winnen.”

May zei zondag dat het Verenigd Koninkrijk zich op “onbekend terrein” zou begeven als haar akkoord verworpen wordt. De premier probeert het land te behoeden voor een ‘No Deal’-scenario, waarin de Britten de Europese Unie zouden verlaten zonder akkoord. Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 29 maart de EU.

'Bijna 1.000 Britse agenten getraind voor inzet in Noord-Ierland in geval no-deal Brexit'

Bijna duizend Britse agenten beginnen deze maand aan een speciale training voor eventuele inzet in Noord-Ierland, voor het geval dat daar onlusten ontstaan na een 'no-deal Brexit'. Dat meldt The Guardian donderdagavond.

Het hoofd van de Noord-Ierse politie heeft hierom verzocht uit vrees voor ongeregeldheden wanneer een "harde grens" tussen Ierland en Noord-Ierland wordt ingesteld. Eventuele regelingen die het vrij verkeer van mensen en goederen inperken, kunnen tot spanningen leiden in het grensgebied dat tot eind twintigste eeuw geteisterd werd door conflict. Dit soort striktere grensregelingen zullen mogelijk het gevolg zijn van een no-deal Brexit; een terugtreden van de Britten uit de Europese Unie zonder dat het Verenigd Koninkrijk en de EU tot concrete afspraken zijn gekomen.

Tegelijkertijd wordt de kans dat het Britse parlement half januari voor de huidige deal van Theresa May kiest steeds kleiner. Zo liepen donderdag de onderhandelingen van de minister-president met de Democratic Unionist Party opnieuw spaak. De gereformeerde Noord-Ierse politieke partij zet zich sinds zijn ontstaan in voor een sterke unie tussen Noord-Ierland en de rest van het VK en is tegen het akkoord omdat daarmee andere regels zouden gelden voor Noord-Ierland dan voor de rest van het VK.

Extra training voor de agenten zou nodig zijn omdat het materiaal en de politietactieken in Noord-Ierland anders zijn dan in de overige delen van het koninkrijk.

Lees ook: Hebben de Britten nog wel genoeg te eten bij een No Deal-Brexit?

Recordaantal Britten vraagt Iers paspoort aan

Een recordaantal Britten heeft afgelopen jaar een Iers paspoort aangevraagd. In 2018 steeg dat aantal met zo'n 22 procent ten opzichte van 2017, zo schrijft persbureau Reuters maandag. Waar vorig jaar nog 81.000 Britten een Iers paspoort aanvroegen, gebeurde dat dit jaar 100.000 keer. In 2016, het jaar van het Brexitreferendum, vroegen nog 'maar' 46.000 Britten een Iers paspoort aan.

Wie in Ierland of Noord-Ierland is geboren of wiens ouders of grootouders daar geboren zijn, mag een Iers paspoort aanvragen. In totaal gaat het om zo'n zes miljoen Britten die op die manier een dubbel paspoort mogen hebben. De stijging van het aantal aanvragen heeft te maken met de naderende Brexit.

Lees ook: Brussel bedenkt schokdempers voor een Brexit-klap

Op 29 maart aanstaande treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en op dit moment heeft het Lagerhuis nog geen afspraken over de uittreding goedgekeurd. Naar verwachting stemt het Lagerhuis in de derde week van januari alsnog over het uittredingsakkoord dat Theresa May met de EU onderhandelde. In december stelde premier May de stemming nog uit omdat zij een nederlaag vreesde.

'Gegijzeld'

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker zei zondag nog dat de Britten "hun zaakjes snel op orde moeten krijgen" omdat de Europese Unie de weerstand in het Lagerhuis tegen het akkoord niet weg zal nemen. Een van die heikele punten is bijvoorbeeld de oplossing voor het Ierse grensprobleem. De Britten vrezen dat ze daardoor door Europa 'gegijzeld' zullen worden in een gezamenlijke douane-unie. "Het is totaal onredelijk van de Britten om te verwachten dat de EU de toekomstige problemen van het VK wel zal oplossen", zo zei hij tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Afgelopen Kerst heeft May nog met haar Europese ambtsgenoten overlegd, maakte haar woordvoerder maandag bekend.

Ook in 2019 blijft NRC de ontwikkelingen rondom Brexit volgen. Welkom in het eerste Brexitblog van het nieuwe jaar. Het laatste blog van 2018 leest u hier terug.