In beeld

Nieuwjaarsnacht 2019

Op de Amerikaanse continenten viert men momenteel nog de jaarwisseling, terwijl in een groot deel van de wereld 2019 al is aangebroken. NRC selecteerde een aantal bijzondere foto’s van de nieuwjaarsvieringen van over de hele wereld.

Vuurwerk verlicht de hemel boven het Kremlin in Rusland.
Foto Vasily Maximov / AFP
Vuurwerk boven de Brandenburger Tor in Berlijn, ooit toegangspoort van de stad.
Foto Axel Schmidt/Reuters
Het Nationale Vuurwerk boven de Erasmusbrug in Rotterdam.
Foto Robin Utrecht
Met de jaarwisseling was er vuurwerk bij de Arc de Triomphe, maar verderop op de Champs-Élysées ook protest van de gele hesjes.
Foto Michel Euler/AP
Enkele uren na de jaarwisseling in Nederland, gingen ook de pijlen in Brazilië de lucht in.
Foto Fernando Maia / Riotur / AFP
Australië was vanmiddag al aan de beurt. Het vuurwerk in de haven van Sydney ging om 14.00 uur Nederlandse tijd de lucht in op (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, wat door de dit jaar overleden Aretha Franklin bekend werd. Er ging zo'n 8,5 ton vuurwerk de lucht in.
Foto Brendan Esposito/EPA
Vuurwerk verlicht de iconische skyline van Hong Kong.
Foto Alex Hofford/EPA
Na Australië was Tokio aan de beurt. Daar waren eerder op de dag de voorbereidingen op de jaarwisseling al in volle gang, zoals hier op de foto. Japanse priesters bereiden zich voor op het nieuwjaarsgebed bij de Kanda Myojin-tempel.
Foto by Kazuhiro Nogi/AFP
Bij de Kanda Myojin-tempel wordt niet alleen door priesters gebeden, talloze 'gewone' Japanners doen mee. Gedurende de eerste drie dagen van het nieuwe jaar bidden Japanners uit het hele land voor een goede gezondheid voor hun familie.
Foto Kazuhiro Nogi/AFP
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul drijven wensballonnen in het water van de beek Cheonggye.
Foto Kim-Hee Chul/EPA
Ook in Zuid-Korea: boeddhisten bidden bij de Jogyesa-tempel in Seoul, een van de belangrijkste boeddhistische tempels van het land, voor een voorspoedig nieuw jaar.
Foto Jung Yeon-je/AFP
Vuurwerk verlicht de Petronas Twin Towers, een torencomplex in Kuala Lumpur, Maleisië.
Foto Fazry Ismail/EPA
In Berlijn verzamelden toeschouwers zich al vroeg bij de Brandenburger Tor, waar jaarlijks een gigantisch feest wordt georganiseerd. Vorig jaar werd voor het eerst een veiligheidszone voor vrouwelijke bezoekers ingericht nadat talloze vrouwen het jaar daarvoor waren aangerand tijdens de festiviteiten in Keulen.
Foto Clemans Bilan/EPA
De cijfers voor de befaamde ball drop in New York werden op 12 december al geïnstalleerd op Times Square. Iets voor twaalven wordt zoals ieder jaar een kristallen bal naar beneden gelaten, omgeven door vuurwerk.
Foto Jim Urquhart/Reuters