Brieven

Klimaatakkoord

Pas op, het is een eeuwenoude truc

Foto ANP

De plannen zoals nu gepresenteerd, als dé uitkomst van het klimaattafeloverleg, zijn niets meer dan een oude maar zeer effectieve truc. Bijvoorbeeld: presenteer een massaontslag met forse cijfers (zeg 1.000 arbeidsplaatsen). Vakbonden en werkgever gaan intens onderhandelen met als uitkomst dat er ‘slechts’ 400 plaatsen komen te vervallen. Nu waren die 400 sowieso al het voornemen van de werkgever, maar met zo’n uitgangspunt is het lastig onderhandelen. Door gebruik te maken van deze truc is eenvoudigweg iedereen tevreden. Het personeel, want het scheelt aanzienlijk (400 in plaats van 1.000) en ook de vakbonden: ‘Toch even goed door ons uitonderhandeld, hè?’ Hetzelfde scenario gaat op voor de desastreuze klimaatplannen. Over een paar maanden zal blijken dat er aldus heel wat water bij de wijn is gedaan: geschoven met subsidies, jaartallen en – last but not least – hier en daar een inlegvelletje. Bovendien zal het aan de burger worden verkocht als een technologische voorsprong op de rest van de wereld, want wij zijn dan de enige met de technische kennis over onder meer die warmtepomp. Onvermeld blijft dat met die kennis de Chinezen aan de haal zijn gegaan, met als resultaat een voordeligere warmtepomp, terwijl de burger hier tegen een jarenlange lening vastzit voor dat apparaat.