Houellebecqs ‘somberste boek’ komt uit

Literatuur Serotonine is vernoemd naar het stofje dat depressie tegengaat, maar zou niettemin het somberste boek zijn van Michel Houellebecq.

Michel Houellebecq in 2017 in New York.
Michel Houellebecq in 2017 in New York. Foto Eduardo Munoz Alvarez

Het gaat over de liefde, zegt hij. Serotonine, de nieuwe roman van literair provocateur Michel Houellebecq, verschijnt in de eerste week van januari, vier jaar na Onderwerping (Soumission), de dystopie over Frankrijk onder een islamitische president, die precies verscheen op de dag dat Charlie Hebdo werd aangevallen. Daarop zei de schrijver „te stoppen met het schrijven van politieke boeken”. Et voilà: Serotonine is vernoemd naar het stofje dat depressie tegengaat. Volgens een Franse critica is het niettemin Houellebecqs somberste boek. De vertaling verschijnt 21 maart.