Elizabeth Warren zet eerste stap naar presidentsverkiezingen 2020

Elizabeth Warren is de eerste die verklaart dat ze in de race is voor de presidentsverkiezingen die in 2020 plaatsvinden.

Senator Elizabeth Warren werd in de tussentijdse verkiezingen herkozen.
Senator Elizabeth Warren werd in de tussentijdse verkiezingen herkozen. Foto Michael Dwyer/AP

De eerste Democratische uitdager van president Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020 heeft het strijdperk betreden. Elizabeth Warren (69), sinds 2013 senator van de staat Massachusetts, maakte maandag in een video op sociale media bekend een verkennende commissie naar het presidentschap te vormen. Ze zet daarmee een eerste stap naar een kandidatuur. Door het oprichten van zo’n een verkennende commissie kan een kandidaat beginnen met fondsenwerving.

De stap van Warren komt niet geheel onverwacht. Al bij de presidentsverkiezingen van 2016 riepen progressieven Warren op zich kandidaat te stellen, maar zij wilde toen Hillary Clinton, aan wie zij haar steun gaf, kennelijk niet in de wielen rijden,

Jurist en hoogleraar Warren, geboren in de staat Oklahoma, legt in de video uit waarom ze de stap zet. „Als je hard werkt en volgens de regels speelt, moet je voor jezelf en je geliefden kunnen zorgen. Dat is een fundamentele belofte van Amerika, die voor iedereen moet gelden.”

Lees ook dit profiel van Warren: De vrouw die de Democraten links moet houden

‘Pocahontas’

Samen met Bernie Sanders geldt Warren als een boegbeeld van de linkse vleugel van de Democraten. Warren wordt gezien als een progressieve hervormer en is een van de felste critici van de Republikeinse koers van belastingverlaging en ruimte voor het bedrijfsleven. Alleen al daarom is ze regelmatig het mikpunt van beledigingen van president Trump, die haar ‘Pocahontas’ noemt. Warren staat vaak stil bij haar verre voorouders van inheemse afkomst. Uit een DNA-test die zij in 2018 liet doen bleek dat haar claim klopt, maar het demonstratieve van de test leverde haar naast de hoon van de president ook kritiek op van inheemse leiders en progressieve groepen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Pocahontas (the bad version), sometimes referred to as Elizabeth Warren, is getting slammed. She took a bogus DNA test and it showed that she may be 1/1024, far less than the average American. Now Cherokee Nation denies her, “DNA test is useless.” Even they don’t want her. Phony!

Volgens Warren staat juist die belofte onder druk: de middenklasse wordt volgens haar aangevallen. „Hoe dat komt? Miljardairs en grote bedrijven besloten dat ze een dikker stuk van de taart wilden.” Warren herhaalt in de video haar overtuiging dat de invloed van het bedrijfsleven op de Amerikaanse politiek en maatschappij te groot is, een boodschap die zij als senator veelvuldig verkondigt en in wetsvoorstellen vatte, en die vermoedelijk de kern van haar campagne zal worden. De senator staat sinds jaar en dag bekend als een progressieve hervormer, die met haar wetsvoorstellen, de macht van werknemers probeert te vergroten. Ze was in dat opzicht ook kritisch op de reactie van de regering-Obama op de financiële crisis van 2008. Een van haar wapenfeiten is het oprichten van een financiële consumentenwaakhond.

Zomer 2018 kwam Warren met een wetsvoorstel om ongelijkheid te beteugelen door de politieke armslag van bedrijven te verkleinen en de invloed van werknemers op bedrijven te vergroten. Het voorstel was kansloos in het Congres, maar had als doel het tonen van een alternatief. Vooral door hun toedoen zijn met behulp van politici vakbonden lam gelegd, is wetgeving ontmanteld en zijn belastingen verlaagd.

Warren is de eerste Democraat van naam die zich formeel in de strijd om het Amerikaanse presidentschap in 2020 werpt. Eerder kondigden John Delaney, een voormalig congreslid uit Maryland, en Julian Castro, die in het kabinet van Obama diende, aan zich in de strijd te willen werpen.