Een militair-masculiene ministersploeg

Jair Bolsonaro wil Braziliës vele problemen aanpakken met een grotendeels mannelijk kabinet van militairen, grootgrondbezitters en evangelische christenen.

Jair Bolsonaro (links) en net geslaagde, nieuwe parachutisten.
Jair Bolsonaro (links) en net geslaagde, nieuwe parachutisten. Foto Fernando Souza/AFP

Met het aantreden van president Jair Bolsonaro (63) zijn voor het eerst sinds de laatste dictatuur (1964-1985) militairen weer prominent aanwezig in het machtscentrum. Behalve Bolsonaro, zelf een oud-legerkapitein, en zijn vicepresident Hamilton Mourão, een gepensioneerde generaal, zijn er zeven militairen benoemd als ministers, op onder meer Veiligheid, Defensie en Infrastructuur.

Lees ook: Bolsanoro wil de indringers van de Amazone alle ruimte geven

Verder heeft Bolsonaro opvallend veel evangelische christenen in zijn kabinet benoemd, alsmede een aantal controversiële personen. Het aantal ministeries wordt teruggebracht van 39 naar 22. Enkele van de opvallendste bewindslieden:

Neoliberaal op Financiën

Paulo Guedes, de nieuwe minister van Financiën is een neoliberale bankier en econoom, geschoold aan de Chicago Business School in de VS. Zijn aantreden is met enthousiasme ontvangen door het bedrijfsleven en als gevolg hiervan stabiliseerde de wisselkoers van de real de afgelopen maanden. Guedes wil fors gaan privatiseren, 30 procent van alle 138 overheidsbedrijven wil hij op de schop nemen.

Paulo Guedes Foto Sergio Lima/AFP

Corruptiebestrijder op Justitie

De nieuwe minister van Justitie is de populaire maar ook controversiële Sérgio Moro, de rechter die hoge politici en CEO’s veroordeelde in het omvangrijke corruptieonderzoek ‘Operatie Wasstraat’. Moro was ook de man die oud-president Lula da Silva veroordeelde wegens corruptie. Zijn benoeming in de regering van Bolsonaro wordt door Lula’s aanhang gezien als bewijs dat Moro niet onpartijdig was. Vanuit de cel mocht Lula niet mee doen aan de verkiezingen, die hij volgens peilingen ruim had gewonnen van Bolsonaro.

Sergio Moro Foto Evaristo Sa/AFP

Tweederangs diplomaat op BuZa

Minister van Buitenlandse Zaken wordt Ernesto Araújo, een persoonlijke keuze van Bolsonaro. Zijn benoeming veroorzaakte op het departement commotie vanwege zijn gebrek aan ervaring. De verwachting is dat Araújo de banden met de VS sterk zal aanhalen en dat spanningen met buurland Venezuela op scherp zullen komen te staan. De linkse Venezolaanse leider Maduro is door zowel Bolsonaro als Araújo tot aartsvijand verklaard. Araújo hefet de klimaatcrisis ‘een complot’ genoemd.

Ernesto Araujo. Foto Adriano Machado/Reuters

Grootgrondbezitter op Landbouw

De machtige grootgrondbezitterslobby krijgt met Tereza Cristina een minister van Landbouw uit eigen gelederen. Cristina, een uiterst conservatieve christen en een van de twee vrouwen in Bolsonaro’s kabinet, komt zelf uit een grootgrondbezittersfamilie.

Tereza Cristina Foto Wikimedia Commons by CC

De regering staat voor grote uitdagingen. Bolsonaro zal zijn beloftes moeten waarmaken om corruptie aan te pakken, Brazilië veiliger te maken en de economie weer op de rails te krijgen.

Toch benoemde Bolsonaro een aantal ministers in zijn regering tegen wie corruptie onderzoeken lopen. Recentelijk werd bovendien een onderzoek geopend naar een zoon van de president, die gekozen is tot senator én naar Bolsonaro’s echtgenote – dit in verband met verdachte betalingen door een voormalige assistent ter waarde van 300.000 dollar.