Drie Duitse urnen aangespoeld op Nederlandse stranden

De urnen uit Duitsland werden gevonden op stranden in Noordwijk en Katwijk. Ze raakten te water bij een gezamenlijke asuitstrooiing op de Noordzee.

Dit weekend werden drie urnen aangetroffen op Nederlandse stranden.
Dit weekend werden drie urnen aangetroffen op Nederlandse stranden. Foto Getty Images/iStockphoto

Zaterdag is een urn uit Duitsland aangespoeld op een strand in Noordwijk. Het is de derde urn uit het land die dit weekend aangetroffen werd op Nederlandse stranden. De urnen raakten afgelopen vrijdag per abuis te water tijdens een gezamenlijk asverstrooiing van een Nederlandse rederij op de Noordzee.

De urnen sloegen over boord tijdens een asverstrooiing van de Nederlandse rederij Trip Scheepvaart, die ook zeebegrafenissen op de Noordzee verzorgt. Een doos met “drie á vier urnen” scheurde omdat deze nat was, waardoor de urnen afgesloten in het zeewater vielen en daarna aanspoelden. De bemanning van het schip heeft geen melding gemaakt van het ongeval, zegt een woordvoerder van de rederij. Inmiddels heeft het bedrijf een van de urnen die aanspoelde in Noordwijk opgehaald en de as uitgestrooid.

Omdat het uitstrooien van as in bijna alle Duitse staten verboden is, kent Duitsland enig crematietoerisme waarbij as in andere landen uitgestrooid wordt. Urnen mogen in tegenstelling tot veel EU-landen niet thuis bewaard worden, maar moeten worden begraven of bijgezet.

Dit weekend maakte RTL Nieuws de opvallende vondst van twee urnen uit Duitsland al bekend. Zaterdag meldde een 14-jarige jutter de vondst van de de eerste urn op het strand van Noordwijk. Korte tijd later bevestigde iemand anders de vondst van een tweede Duitse urn, ditmaal op het strand van Katwijk. De vinder strooide de as uit. Maandag bevestigde een vrouw, die niet met haar naam in het nieuws wil, aan NRC de vondst van een derde urn met as van een overleden Duitser. De vrouw heeft de urn overgedragen aan de politie.