Twee doden bij jaarwisseling, ‘vermoedelijk’ door vuurwerk

De slachtoffers vielen in het Friese Morra en in Enschede. Op andere plekken in Nederland zijn onder andere autobranden gemeld en in Rotterdam heeft de politie een auto beschoten nadat deze op hen in reed.

Een man loopt langs het vreugdevuur in Scheveningen, dat een gevaarlijke vonkenregen veroorzaakte.
Een man loopt langs het vreugdevuur in Scheveningen, dat een gevaarlijke vonkenregen veroorzaakte. Foto Bart Maat/ANP

In de Friese plaats Morra en in het Twentse Enschede zijn doden gevallen rondom de jaarwisseling, “vermoedelijk als gevolg van vuurwerk”. Dat melden de politie Friesland en Enschede.

Het incident in Morra vond plaats in een weiland langs de Achterwei, volgens lokale media rond 20.00 uur, en zou volgens omstanders gepaard zijn gegaan met een enorme knal. De hulpdiensten troffen een zwaargewonde persoon aan, zegt een woordvoerder van politie Noord-Nederland tegen NRC.

Lees ook: Waarom worden hulpverleners met vuurwerk bekogeld?

“De aard van de verwondingen en getuigenverklaringen maken het zeer aannemelijk dat het gaat om een vuurwerkslachtoffer.”

De zorg van het ambulancepersoneel mocht niet meer baten. Over de identiteit van het slachtoffer en de oorzaak van het incident kan de politie verder nog geen mededelingen doen. Morra ligt ten noorden van Dokkum in de gemeente Dongeradeel, niet ver van het Lauwersmeer.

In Enschede werd door de politie later in de nacht het levenloze lichaam aangetroffen van een man. Ook bij dit incident gaat de politie ervan uit dat de persoon is omgekomen door een explosie die het gevolg was van vuurwerk, maar heeft nog geen verdere toelichting gegeven.

Er is een onderzoek gestart naar de toedracht.

Politie Rotterdam

Rond vier uur ‘s nachts heeft de politie van Rotterdam schoten gelost op een auto. Volgens de politie omdat deze auto op hen af kwam rijden. In eerste instantie trok de auto al de aandacht van de politie aangezien deze ‘opvallend rijgedrag’ vertoonde en een stopteken negeerde, aldus de politie Rotterdam.

Na een achtervolging kwam de auto bij NS-station Alexander tot stilstand, waarop de agenten uitstapten. Hierop reed de auto op hen af en losten zij de schoten. Niemand zou gewond zijn geraakt en de verdachten aangehouden.

Verwondingen

In Breda zijn maandagavond twee kinderen gewond geraakt nadat een ruit sneuvelde door zwaar vuurwerk. De politie heeft een man aangehouden, meldt de regionale krant BN/De Stem. De kinderen werden met ambulances naar een ziekenhuis gebracht.

Eerder op maandag raakte een 24-jarige man in Flevoland zwaargewond bij carbidschieten. Jaarlijks vinden er rondom de jaarwisseling zo’n 11.000 incidenten plaats met vuurwerk. Een jaar geleden kwam in Flevoland een 39-jarige man om het leven bij het afsteken van illegaal vuurwerk.

In de nieuwjaarsnacht zijn acht slachtoffers van vuurwerkongelukken binnengekomen bij het Oogziekenhuis in Rotterdam, meldt het instituut dinsdagochtend. Volgens de poli is het meeste oogletsel veroorzaakt door legaal siervuurwerk, de helft van de gewonden houdt daar blijvende schade aan over. “De helft van de slachtoffers was omstander”, schrijft het Oogziekenhuis. Verwacht wordt dat het aantal opnames in de komende week zal oplopen, als slachtoffers uit andere regio’s naar het Rotterdams Oogziekenhuis worden doorgestuurd.

Autobranden en vreugdevuren

Lokale media in Den Haag en omstreken hebben melding gedaan van verschillende autobranden en van het gooien van vuurwerk naar hulpdiensten. Ook heeft de brandweer in Utrecht verschillende meldingen gedaan van autobranden in de stad. In het Brabantse dorp Veen worden bijna ieder jaar auto’s in brand gestoken, zo ook dit jaar. In Apeldoorn, Hardinxveld-Giessendam en Almelo zijn branden uitgebroken bij woningen en bedrijven. Voor zover bekend zijn daar geen slachtoffers bij gevallen.

De traditionele vreugdevuren op het strand bij Scheveningen, waarbij Scheveningen-dorp en Duindorp het tegen elkaar opnemen bij het bouwen van een vuurstapel, gaven een gevaarlijke vonkenregen af. Daardoor zijn op verschillende plekken, waaronder in de duinen, brandjes ontstaan. De boulevard werd ontruimd, omdat het daar te heet zou zijn geworden, en gebouwen werden nat gehouden. Intussen is het vuur onder controle.

Op sociale media zijn beelden van het uit de hand gelopen vreugdevuur te zien. Door de hitte ontstaat onder andere meerdere malen een ‘vuurtornado’:

Twitter avatar AtelesFilms Michael J. Sanderson Witnessed Five #Vuur #tornados in a row and more on #newyearseve in #Scheveningen #DenHaag when the #Vreugdevuur #Bonfire got out of control https://t.co/JHHAr4L7Fy