Regeringspartij wint verkiezingen Bangladesh

De kiescommissie meldt dat de regeringspartij van premier Sheikh Hasina opnieuw heeft gewonnen. De oppositie zegt dat er sprake is van fraude.

Stemmen worden uitgebracht in Panam Nagar, nabij de hoofdstad Dhaka.
Stemmen worden uitgebracht in Panam Nagar, nabij de hoofdstad Dhaka. Foto Anupam Nath/AP Photo

De regeringspartij van premier Sheikh Hasina heeft de parlementsverkiezingen in Bangladesh gewonnen, zo laat de kiescommissie van het land maandag (lokale tijd) weten. De secretaris van de commissie heeft zijn felicitaties overgebracht aan Hasina, die met de Awami League haar derde ambtstermijn in gaat. Dat meldt persbureau Reuters zondag.

Awami League zou 241 van de 300 zetels hebben gewonnen. De overwinning van de 71-jarige Hasina, die sinds 2009 aan de macht is, komt niet onverwacht. Eerder op zondag stelde de oppositie-alliantie onder leiding van de partij BNP ook al dat zij de verkiezingsuitslag niet zal accepteren omdat er sprake zou zijn van een “klucht”. Oppositieleider Kamal Hossain spoorde de kiescommissie zondag tevergeefs aan om de uitslag als ongeldig te bestempelen.

Lees ook: Ze bracht Bangladesh stabiliteit en economische groei. Maar haar politieke tegenstanders gaan de gevangenis in of verdwijnen. „Ik ben mijn vaders dochter. Dat is alles wat ik ben.”

Geweld

De verkiezingen in het Zuid-Aziatische land worden overschaduwd door geweld. Volgens de oppositie werden ruim 10.500 van hun aanhangers in de afgelopen weken opgepakt. Op de dag van de stembusgang werd bekend dat zeker tien mensen om het leven zijn gekomen bij conflicten tussen aanhangers van de Awami League en de oppositie. Tientallen anderen raakten gewond.

Tientallen oppositieleden trokken zich terug omdat er sprake zou zijn van een oneerlijk verloop. Zo zouden mensen vooraf ingevulde stembiljetten hebben ontvangen en zouden kiesgerechtigden bij de stemlokalen zijn tegengehouden. Het mobiel internet in het land werd zelfs tijdelijk onderbroken om de verspreiding van geruchten tegen te gaan. De kiescommissie heeft beloofd onderzoek te doen naar de meldingen van verkiezingsfraude.

Bangladesh is een van de grootste moslimlanden, ongeveer 104 van de 160 miljoen inwoners mochten zondag stemmen. Critici, onder wie mensenrechtengroepen, hebben Hasina er in het verleden van beschuldigd het land steeds autocratischer te besturen.