Onze meest gelezen stukken van 2018

Week van de hoofdredacteurhet is weer lijstjestijd! Ook op de redactie van NRC, waar we het hele jaar goed hebben bijgehouden hoe lang onze stukken gelezen worden.

Psychiater Damiaan Denys.
Psychiater Damiaan Denys. Foto Merlijn Doomernik

De ‘dagkoersen’, zo noemen we de dagelijkse lijst met de twintig meest gelezen stukken die ook het voorbije jaar elke dag naar de redactie werden gezonden.

Voor u steigert en roept dat ‘kijkcijfers’ toch niet allesbepalend zijn: ook wij zien de relativiteit in van die lijstjes. Een uitstekend stuk kan soms slecht gelezen worden en een polariserende column bereikt wel eens meer lezers dan een doorwrocht stuk journalistiek. Toch zet ik graag enkele hoogtepunten op een rij.

Het best gelezen stuk van het hele jaar was het interview van Frederiek Weeda met de Vlaamse psychiater Damiaan Denys. ‘We verwachten te veel van psychologen, én van het leven’, was zijn boodschap. Het verhaal werd ruim 414.000 minuten gelezen.

Dat was net iets meer dan de meest gelezen column. Die was van de hand van Japke-d. Bouma. Wat had zij geleerd nadat ze negen maanden lang managementhypes en jeukjargon had bestudeerd? Het essay over de zoektocht naar bewijs voor het bestaan van God haalde qua leescijfers op de opinieredactie de eerste plek.

Op plek drie en vier van ons jaarlijstje staan twee onderzoeksverhalen. Lineke Nieber onderzocht de wijze waarop het programma ‘Vier Handen op Eén Buik’ (BNNVARA) omsprong met kwetsbare tieners. Hugo Logtenberg en Thijs Niemantsverdriet ontdekten dat het oorlog is bij de Amsterdamse brandweer. Beide verhalen haalden meer dan 300.000 leesminuten.

Het meest gelezen politieke stuk betrof ook weer een onderzoeksverhaal. Derk Stokmans en Philip de Witt Wijnen reconstrueerden de grote ruzies bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Het meest gelezen ‘leven’-stuk was een analyse over de relatie tussen alcoholgebruik en borstkanker. De meest gelezen reportage betrof de verstikkende cultuur bij studentenvereniging Minerva.

Foto Sven Torfinn

Twee verhalen op het grensvlak van buitenland en economie kregen de aandacht van veel lezers: Heineken dat promotiemeisjes in Afrika bier laat verkopen met hun lichaam. En scheepsbouwer Damen dat via dubieuze tussenpersonen zaken doet overzee.

Mijn besluit over de dagkoersen van dit jaar? Lezers beloonden unieke journalistiek met veel aandacht.

Daar ben ik u allen erg dankbaar voor. Ik wens u, lezers van deze nieuwsbrief en van mijn blog, een prachtig 2019.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.