‘KLM-toestel botst bijna met twee vliegtuigen boven India’

Drie passagiersvliegtuigen kwamen gevaarlijk dicht bij elkaar boven Delhi. Door ingrijpen van de luchtverkeersleiding werd een ongeluk voorkomen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Drie passagiersvliegtuigen hebben vorige week zondag boven India gevaarlijk dicht bij elkaar gevlogen, waardoor een botsing had kunnen ontstaan. Dat melden Indiase media. De toestellen hadden honderden mensen aan boord.

Uiteindelijk zorgden de waarschuwingssystemen van de toestellen en ingrijpen van de verkeersleiding ervoor dat een ongeluk werd voorkomen. Onder de vliegtuigen was een KLM-toestel met vluchtnummer KL 875, dat op weg was van Amsterdam naar de Thaise hoofdstad Bangkok. De andere twee vliegtuigen waren van het Amerikaanse National Airlines en van het Taiwanese EVA Air.

‘Geen gevaar’

Een KLM-woordvoerder zegt zondag tegenover ANP dat het KLM-toestel op geen enkel moment in gevaar was:

“Het gaat om een incident tussen twee vliegtuigen. KLM was hier op geen enkele manier bij betrokken, want het toestel vloog hoog genoeg om hier niets van te merken. Het is bij ons dan ook niet eens als incident geregistreerd.”

Klim

Het Amerikaanse vliegtuig vloog op 31.000 voet boven Delhi, toen het het Taiwanese toestel naderde dat slechts 1.000 voet hoger vloog. Hierop ging het automatische waarschuwingssysteem af, waarop beide vliegtuigen stegen naar een nieuwe hoogte. Op 33.000 voet hoog, zo’n tien kilometer, vloog echter vlucht KL 875 - die door die manoeuvres in gevaar kwam.

Hierop greep de luchtverkeersleiding in Delhi in. Het toestel van National Airlines werd bevolen naar links uit te wijken. Hierna konden alle drie de toestellen hun weg veilig vervolgen. De Indiase luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar het incident.