Bergsma met baanrecord naar goud op 10 kilometer, Nuis wint 1.000 meter

Ireen Wüst won na de 1.500 meter ook de 1.000 meter. Esmee Visser pakte haar eerste nationale titel op de 5 kilometer.

De 32-jarige Jorrit Bergsma versloeg in de voorlaatste rit Patrick Roest.
De 32-jarige Jorrit Bergsma versloeg in de voorlaatste rit Patrick Roest. Foto Vincent Jannink/ANP

Jorrit Bergsma heeft met groots machtsvertoon de 10 kilometer op het NK afstanden in Thialf veroverd. De 32-jarige schaatser won in een baanrecord: 12,43,70 zijn vijfde Nederlandse titel op de langste afstand.

Patrick Roest, tegenstander van Bergsma in de voorlaatste rit, kon lang in het spoor blijven van de olympisch kampioen van 2014. Maar hij moest in de slotfase de kopman van team easyJet laten gaan. Roest haalde zilver in 12.50,68. Zijn teamgenoot bij Jumbo-Visma Douwe de Vries, reed in de laatste rit een persoonlijk record en werd in 12.56,61 derde. Alleen Bergsma en Roest hebben zich geplaatst voor de WK afstanden in februari in Inzell.

Bergsma nam het baanrecord over van Sven Kramer die vijf jaar geleden in Thialf tot 12.45,09 kwam. De 32-jarige Kramer had zich afgemeld voor de 10 kilometer. De winnaar van de bronzen medaille op de 5 kilometer wilde zijn rug niet te veel belasten in de aanloop naar het EK allround over twee weken in Callalbo.

Nuis herovert titel op 1000 meter

Kjeld Nuis veroverde op het NK afstanden zijn titel op de 1.000 meter. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand won in 1.08,16. Ploeggenoot bij Jumbo-Visma Thomas Krol pakte zilver in 1.08,26. Het brons was voor de onttroonde Kai Verbij (1.08,54). Het is voor Nuis zijn vijfde Nederlandse titel op de 1.000 meter.

Twitter avatar JumboVismaIce Team Jumbo-Visma schaatsen 🥇 en 🥈 voor Team Jumbo-Visma op de 1000 meter! @KjeldNuis wint en @ThomasKrol wordt tweede 💪 https://t.co/zS0tNTHEtr

Wüst pakt twee titels op NK

Na de winst op de 1.500 meter heeft Ireen Wüst op zondagmiddag ook de 1.000 meter gewonnen. De vijfvoudig olympisch kampioen, de succesvolste Nederlandse schaatster aller tijden, zegevierde in 1.14,86. Het is de derde nationale titel voor de 32-jarige Brabantse op de 1.000 meter.

Antoinette de Jong won zilver in 1.15,27, het brons ging naar Jutta Leerdam (1.15,31). De top drie van het klassement kwalificeerde zich voor de WK afstanden in Inzell. Voor de EK sprint komende maand in Collalbo verdienden Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling een startbewijs.

Verkouden Visser wint 5 kilometer

Eerder op zondag veroverde schaatsster Esmee Visser haar eerste Nederlandse titel. De 22-jarige van TalentNED schreef op imponerende wijze de 5.000 meter op haar naam. De olympisch kampioene op dit nummer bleef met haar persoonlijke toptijd van 6.49,49 net boven het baanrecord, dat sinds 2007 op naam staat van de Tsjechische Martina Sablikova (6.49,31).

Visser, door een verkoudheid niet eens helemaal fit, reed in de voorlaatste rit tegen de achttien jaar oudere Carien Kleibeuker. Die eindigde na een mooie strijd in een tijd van 6.53,97, goed voor zilver. Carlijn Achtereekte moest genoegen nemen met brons (6.56,06).

Visser en Kleibeuker verdienden met hun NK-medaille een ticket voor de 5.000 meter bij de WK afstanden in februari in Inzell. Nummer drie Achtereekte greep mis, omdat er voor dit onderdeel slechts twee startbewijzen te verdelen waren. Ook Antoinette de Jong (vierde in 6.59,87) wist zich op deze afstand niet te kwalificeren.

Lees ook: Waar staat het Nederlandse schaatsen bij het begin van een nieuwe olympische cyclus, op weg naar Beijing 2022?

De Jong verzekerde zich eerder in Thialf al wel van WK-deelname aan de 1.500 meter (zilver) en 3.000 meter (goud). De Friezin plaatste zich eveneens voor de EK allround komende maand in Collalbo. Ireen Wüst pakte in Heerenveen dezelfde drie startbewijzen. De 5.000 meter liet de vijfvoudig olympisch kampioene zondag schieten. (ANP)

Plaatsing EK sprint, 11 - 13 januari in Collalbo, Italië
mannen: Kjeld Nuis, Thomas Krol en Kai Verbij
vrouwen: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling

Plaatsing EK allround, 11 - 13 januari in Collalbo, Italië
mannen: Patrick Roest, Sven Kramer, Douwe de Vries
vrouwen: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte

Plaatsing WK afstanden, 7 - 10 februari in Inzell, Duitsland
500 meter mannen: Ronald Mulder, Dai Dai Ntab en Jan Smeekens
500 meter vrouwen: Janine Smit, Letitia de Jong en Jutta Leerdam
1000 meter mannen: Kjeld Nuis, Thomas Krol en Kai Verbij
1000 meter vrouwen: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Jutta Leerdam
1500 meter mannen: Kjeld Nuis, Patrick Roest en Thomas Krol
1500 meter vrouwen: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje
3000 meter vrouwen: Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Carlijn Achtereekte
5000 meter mannen: Patrick Roest, Jorrit Bergsma en Sven Kramer
5000 meter vrouwen: Esmee Visser, Carien Kleibeuker
10000 meter mannen: Jorrit Bergsma, Patrick Roest