In beeld

Stemmen in Congo: protesten tegen uitstel en gebrekkige stemmachines

De presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo hadden twee jaar geleden al moeten plaatsvinden. Nu mogen alsnog de kiezers in drie verschillende regio's niet meedoen, een beslissing die eerder deze week al leidde tot veel protesten. Zondag vielen vier doden tijdens een gevecht over vermoede stembusfraude. Tijdens de stembusgang in de rest van het land stonden burgers lang in de rij en kwamen er veel berichten over gebrekkige stemmachines. Zo verliepen de afgelopen dagen in de DRC:
Donderdag protesteerden mensen in Goma, in het oosten van het land, tegen het besluit van de nationale kiescommissie CENI om de stembusgang in die regio uit te stellen. Burgers in de gebieden rondom Beni en Butembo (en Yumbi in het westen) mogen pas in maart hun stem uitbrengen in plaats van deze zondag. Volgens de autoriteiten is dat vanwege de uitbraak van ebola en de onrust door gewapende groepen. In Goma arresteerde de nationale politie demonstranten.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Er waren ook protesten in Beni, waar een blokkade werd opgeworpen op de hoofdweg. Zondag zijn ruim één miljoen kiezers door het uitstel uitgesloten van stemmen. Volgens de planning van de kiescommissie moet op 15 januari de nieuwe president worden ingezworen.
Foto Alexis Huguet/AFP
In Beni zette het personeel van een behandelcentrum voor ebola de ziekenhuisbedden buiten. In de buurt van de kliniek werd donderdag veel gedemonstreerd. De kiescommissie noemde deze week de uitbraak van ebola als belangrijke reden voor het uitstellen van verkiezingen in het oosten: er zou besmettingsgevaar zijn als veel burgers opeengepakt stonden in de stemlokalen.
Foto Alexis Huguet/AFP
Ook oppositiepolitici zijn het oneens met het gedeeltelijke uitstel. De Lamuka-coalitie van oppositiepartijen, die wordt aangevoerd door kandidaat Martin Fayulu, riep op tot een nationale staking op vrijdag 28 december. Op deze foto hebben aanhangers van Fayulu een verkiezingsposter om zich heen geslagen tijdens een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Kinshasa.
Foto Marco Longari/AFP
Een politieagent is op patrouille door de wijk Majengo in Goma. Er werd donderdag en vrijdag veel politie ingezet vanwege de protesten.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Een politieagent probeert een smeulende bank van straat te verwijderen tijdens de protesten in Goma. Demonstranten hadden het meubelstuk in brand gestoken. In de provincie Noord-Kivu, waarvan Goma de hoofdstad is, heeft de oppositie tegen president Joseph Kabila veel aanhang. Veel burgers en oppositiebewegingen vertrouwen het besluit om de stembusgang hier uit te stellen daarom niet.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Demonstranten in de buurt van het kantoor van de CENI in Beni, ook in Noord-Kivu. Kabila zelf is niet opnieuw verkiesbaar, maar heeft een kandidaat naar voren geschoven.
Foto Alexis Huguet/AFP
De bekende Congolese cartoonist Thembo Kashauri werd woensdag gefotografeerd in een kantoortje. Op deze schets meldt zich een medewerker van de CENI bij president Kabila, afgebeeld als kok: "Chef! De klanten staan nu toch echt op het punt om te rellen. Bent u er klaar voor?" De huidige president is volgens de tekenaar nog altijd op zoek naar een reden om de verkiezingen verder te vertragen en antwoordt: "Als er geen ebola is, is er misschien oorlog..."
Foto Baz Ratner/Reuters
Agenten van de Congolese nationale politie arresteren een demonstrant, die op vrijdag deelnam aan de protesten in Goma.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Deze vrachtwagen vervoert voor de CENI stemmachines en andere materialen naar stembureaus. De afgelopen week moesten de laatste spullen worden gebracht; op woensdag strandde het voertuig met pech bij het afgelegen plaatsje Bonde. Eerder in december werden duizenden stemmachines verwoest bij een brand in een opslag in Kinshasa.
Foto Luis Tato/AFP
In de DRC zijn veertig miljoen mensen stemgerechtigd, maar zondag bleek dat veel van de stembureaus in het land onvolledige stemlijsten hadden. Kiezers waren niet juist geregistreerd, wat leidde tot veel vertraging en lange wachtrijen. Deze mensen wachtten in Kinshasa.
Foto Luis Tato/AFP
Een stembureau in Terrotire, in de regio Kabare (Zuid-Kivu). Deze foto is zondag gemaakt in een stembureau in de regio Kabare, in de provincie Zuid-Kivu. De stemmers moeten langs een CENI-waarnemer en stempelen bij de meneer rechts hun vinger af.
Foto Fredrik Lerneryd/AFP
Een vrouw brengt haar stem uit in een van de stembureaus in Kinshasa. Er wordt gebruik gemaakt van elektronische stemmachines, maar het uiteindelijke ingevulde stembiljet wordt uitgeprint. Mensen moeten hun stem daarna dus nog 'inleveren'.
Foto Fredrik Lerneryd/AFP
President Joseph Kabila, die bijna twee decennia aan de macht was in Congo, bracht zondagochtend zijn stem uit in Kinshasa. Hij kan zich volgens de grondwet niet verkiesbaar stellen voor een derde termijn en hield zich ook aan die bepaling. In het stembureau begroette hij Congolezen.
Foto Luis Tato/AFP
Félix Tshisekedi is een van de presidentskandidaten namens de partij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social) De zoon van een illustere oud-oppositieleider (destijds tegen dictator Mobutu) bracht zondag zijn stem uit in de hoofdstad Kinshasa.
Foto Baz Ratner/Reuters
Kiezers wachten tot ze aan de beurt zijn bij het stembureau van het Institute Maendeleo, een middelbare school in Kabare.
Foto John Wessels/AFP