Acht arrestaties bij ‘grimmig’ protest gele hesjes in Den Haag

De aangehouden demonstranten gooiden volgens de politie met stenen en terrasmeubilair naar agenten. Op instructie van burgemeester Krikke is het protest beëindigd.

Agenten slaan met stokken in op een demonstrant bij het protest van de 'gele hesjes' in Den Haag.
Agenten slaan met stokken in op een demonstrant bij het protest van de 'gele hesjes' in Den Haag. Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij een protest van de zogenoemde ‘gele hesjes’ in Den Haag zijn zaterdagmiddag acht demonstranten aangehouden. Dat meldt de politie. De demonstratie, waaraan tussen de 150 en 200 mensen meededen, verliep volgens lokale media grimmig. De politie heeft er op instructie van burgemeester Pauline Krikke een einde aan gemaakt.

De betogers protesteerden tegen het regeringsbeleid en hadden hun demonstratie niet van tevoren gemeld bij de gemeente. Ze kregen uiteindelijk toch een plek toegewezen op het Plein, vlakbij het gebouw van de Tweede Kamer. De politie moest naar eigen zeggen ingrijpen toen de gele hesjes van het Plein naar het stadhuis wilden lopen. Agenten voerden charges uit en gebruikten hun wapenstokken.

De opgepakte demonstranten werden volgens de politie aangehouden omdat ze vuurwerk afstaken, stenen en terrasmeubilair naar agenten gooiden of de openbare orde verstoorden.

Dat de demonstratie uiteindelijk werd beëindigd door de politie, is volgens een woordvoerder van de burgemeester gebruikelijk bij onaangekondigde protestacties. De gele hesjes hebben “uren kunnen demonstreren”, zegt hij. “Ze hebben ruimschoots hun punt kunnen maken”. De gele hesjes spreken op een van hun Twitteraccounts hun boosheid uit over de arrestaties. Volgens hen was de demonstratie geweldloos.

Eerdere arrestaties

Vier weken geleden pakte de politie in Den Haag al drie gele hesjes op. Zo’n vijftig à honderd betogers hadden zich toen verzameld om samen naar het Binnenhof te gaan. Net als deze zaterdag gebeurde dat onaangekondigd, zodat de politie de gele hesjes vroeg naar huis te gaan. De arrestaties waren onder meer voor belediging en het niet opvolgen van een politiebevel. Haagse gelehesjesprotesten op de zaterdagen daarna verliepen rustig: er vielen geen arrestaties meer.

Lees ook: Ook in Nederland zijn de gele hesjes héél boos op alles

De gelehesjesbeweging ontstond vorige maand in Frankrijk, waar protesten tegen een verhoging van de brandstoftaks al snel uitliepen in grootschalige demonstraties tegen de regering van president Macron. In heel Frankrijk gingen vele tienduizenden mensen de straat op.

Vooral in hoofdstad Parijs liepen de protesten uit de hand. Er vielen tientallen gewonden, terwijl de schade in de miljoenen liep. Bij ongelukken tijdens gelehesjesdemonstraties vielen in totaal tien doden. Ook zaterdag zijn er in Frankrijk weer gele hesjes op de been, maar het zijn er minder dan eerder deze maand en tot grote ongeregeldheden is het nog niet gekomen.