Politie verricht vijf arrestaties vanwege voorbereiden terreurdaad

Vier mannen, tussen de 20 en 30 jaar oud en met een niet-westerse achtergrond, werden ‘s morgens aangehouden in Rotterdam. Later volgde in Duitsland een vijfde arrestatie.

Archiefbeeld van de Dienst Speciale Interventies, betrokken bij de arrestatie zaterdag.
Archiefbeeld van de Dienst Speciale Interventies, betrokken bij de arrestatie zaterdag. Foto Remko de Waal/ANP

De politie heeft zaterdag vijf mensen aangehouden op verdenking van voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Vier mannen werden ‘s morgens opgepakt in Rotterdam, meldt de politie. In de loop van de dag verrichtten agenten in het Duitse Mainz nog een vijfde arrestatie.

Volgens de Duitse politie is de arrestant uit Mainz een 26-jarige Syriër. Nederland had Duitsland om zijn uitlevering verzocht. Ook de vier in Nederland gearresteerde verdachten hebben een niet-Westerse achtergrond, bevestigt de politie tegenover NRC. Ze “kennen elkaar in meer of mindere mate”, aldus een woordvoerder. De in Rotterdam opgepakte mannen zijn tussen de twintig en dertig jaar oud.

Na de arrestaties ‘s morgens zijn meerdere woningen doorzocht. Het gaat onder meer om woningen in het centrum en Ommoord, de grootste wijk van het oostelijke stadsdeel Prins Alexander. Bij de arrestatie kreeg de politie ondersteuning van de Dienst Speciale Interventie (DSI).

In het belang van het onderzoek wordt op dit moment verder niets bekendgemaakt, zegt een woordvoerder van de politie. Ook kan de politie nog niet vertellen of er een verband is met eerdere aanhoudingen. Het onderzoek rond de nieuwe arrestaties gaat de komende dagen verder. De politie wil daarbij de aard en omvang van de terroristische dreiging vaststellen.

Groot evenement

De arrestaties in Rotterdam zijn niet de eerste aanhoudingen die verband houden met terrorisme dit jaar in Nederland. Eind september werden zeven mannen opgepakt vanwege “zeer ernstige verdenkingen van het voorbereiden van een grote terroristische aanslag”. Zij kwamen uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen. De mannen zouden van plan zijn geweest om met bomvesten en Kalasjnikovs een aanslag te plegen tijdens een groot evenement.

Ook in juni werden twee verdachten gearresteerd in Rotterdam. Het ging om twee mannen van 22 en 27 jaar, beiden van Marokkaanse afkomst. Rotterdam en Parijs zouden hun beoogde doelwitten zijn geweest.