Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

In ons welvarend land lijkt de calorie volksvijand nummer één geworden. Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en een kleine minderheid zelfs obesitas. Over het algemeen is dat niet het gevolg van een ziekte, maar van een gebrek aan lichamelijke activiteit. Wie Polygoon journaals uit de jaren zestig bekijkt, ziet hoe slank de mensen waren, terwijl er toch genoeg te eten was. Destijds had maar een minderheid een auto, scooter of brommer. Ook hadden de meeste woningen en kantoren geen lift, en de warenhuizen geen roltrappen. Ook Schiphol had nog geen tapis roulants.

Diëten beklijven niet en e-fietsen zijn gevaarlijk. Ze kunnen niet op tegen dagelijks lichamelijke activiteit zoals traplopen en fietsen. 2019 zal in het teken moeten staan van elke dag meer bewegen in de strijd tegen overgewicht. Niet één keer per week naar de sportschool, maar iedere dag minstens dertig minuten bewegen. Wat dacht u van een hondje, dat drie keer daags moet worden uitgelaten, weer of geen weer? Een hond verlengt het leven na een hartinfarct, dat is bewezen. En is nog gezellig ook.