Vier doden door bermbom toeristenbus Egypte

Tien anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers van de ontploffing, die plaatsvond op kleine afstand van de piramides van Gizeh, zijn Vietnamese toeristen.

Agenten inspecteren de restanten van de getroffen bus.
Agenten inspecteren de restanten van de getroffen bus. Foto Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Een bermbom op zo’n vier kilometer afstand van de piramides van Gizeh in Egypte heeft vrijdag een toeristenbus geraakt. Daarbij zijn drie Vietnamese toeristen en hun Egyptische gids omgekomen. Tien anderen raakten gewond. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld, aldus persbureau AFP.

Op de Egyptische chauffeur na, zijn volgens AFP alle gewonden eveneens Vietnamees. Slechts twee van de veertien passagiers bleven ongedeerd. Het incident heeft mogelijk gevolgen voor het toerisme in het Noord-Afrikaanse land, waar de sector zich juist langzaamaan weer herstelt na jaren van revolutie, politieke onrust en aanslagen.

Islamitische Staat

Het is nog niet duidelijk wie achter de bermbom zit. In Egypte vinden al jaren aanslagen plaats door islamistische terroristen die zich voornamelijk in de Sinaï-woestijn ophouden. Zij steunden de islamistische president Morsi, die in 2013 werd afgezet.

Eerder claimde terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verschillende aanvallen in het mediterrane land, veelal op Kopten, Egyptische christenen. Zo kwamen bij een dubbele aanslag in de steden Alexandrië en Tanta in 2016 bijna vijftig mensen om. In datzelfde jaar kwamen bijna dertig kerkgangers om bij een aanslag op een koptische kathedraal in Kairo. De zeventien verdachten van de aanvallen kregen de doodstraf.