Schip met ruim 300 migranten aangekomen in Spanje

De groep mag de komende uren aan wal. Het is voor het eerst in vijf maanden dat Spanje dat toelaat.

Het schip van de Spaanse reddingsorganisatie Open Arms is vrijdag aangekomen in Spanje.
Het schip van de Spaanse reddingsorganisatie Open Arms is vrijdag aangekomen in Spanje. Foto Jon Nazca/Reuters

Het schip met ruim driehonderd migranten dat vorige week niet mocht aanleggen in Italië en Malta, is vrijdagochtend aangekomen in Spanje. Volgens de hulporganisatie Proactiva Open Arms mocht het vaartuig aanmeren in een Spaanse haven. Dat betekent dat Spanje voor het eerst in vijf maanden weer een migrantenschip toelaat.

In de tussentijd heeft het migrantenschip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart, nog geen veilige haven kunnen vinden om 32 geredde migranten af te zetten. Het werk van reddingsschepen voor de kust van Libië is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden omdat Europese staten de schepen afhouden.

Lees ook: Reddingsschip met migranten niet welkom in Malta en Italië

Aan boord van het vaartuig van Open Arms zitten momenteel 311 migranten, voornamelijk uit Somalië, Nigeria en Mali, die Open Arms een week geleden redde voor de Libische kust. Het Rode Kruis staat volgens persbureau AFP klaar aan aan wal om medische hulp te bieden en eten uit te delen. De Spaanse politie moet eerst een telling doen, binnen enkele uren moet dat gedaan zijn.

Open Arms-oprichter Oscar Camps liet met een foto op Twitter zien dat het schip aankwam in de Baai van Gibraltar en naar een ligplaats werd gedirigeerd. “De enige veilige beschikbare haven rond de Middellandse Zee”, schrijft hij. “Missie volbracht.”

Twitter avatar campsoscar Oscar Camps Buenos días, el #OpenArms ya en la bahía se dirige al punto de atraque, del único puerto seguro disponible en el Mediterráneo. Misión cumplida. https://t.co/L6nw1FXlB2

Nederlands migrantenschip nog op zee

Open Arms besloot naar Spanje te varen toen het vaartuig niet aan mochten aanleggen in Malta. De eilandstaat besloot wel een moeder en een baby op te nemen. Een andere minderjarige migrant werd van boord gehaald en naar het Italiaanse eiland Lampedusa overgeplaatst. Madrid zei vervolgens dat het in Spanje geregistreerde schip wel mocht aanmeren in een Spaanse haven.

De organisatie van Sea-Watch 3 heeft Nederland en andere landen gevraagd om hulp, maar nog geen reactie gekregen. De migranten werden een week geleden gered, ook voor de Libische kust. Een woordvoerder zegt volgens persbureau ANP dat Nederland als vlaggenstaat een “juridische verantwoordelijkheid” heeft voor het schip. Wel erkent de organisatie dat Den Haag niet verplicht kan worden om de opvarenden uit onder meer Soedan, Libië en Mali op te nemen.

Het ministerie van Justitie laat weten dat Nederland als vlaggenstaat “niet verplicht is om veilige havens aan te wijzen of te organiseren”. Wel heeft Den Haag kustwachten in de regio benaderd voor een veilige haven, waar nog geen uitsluitsel over is. Het ministerie wil niet zeggen met welke landen overlegd wordt over een mogelijke oplossing voor Sea-Watch 3.