Patrick Roest wint voor het eerst 5.000 meter, Kramer wordt derde

Ireen Wüst won voor de achtste keer op de 1.500 meter. Ronald Mulder kreeg goud op de 500 meter, ten koste van voormalig titelhouder Dai Dai Ntab.

Roest na het winnen van de 5.000 meter.
Roest na het winnen van de 5.000 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Patrick Roest heeft vrijdagavond voor het eerst in zijn carrière gewonnen op de 5.000 meter. In de bloedstollende laatste rit op het NK afstanden in het Friese stadion Thialf liet hij tienvoudig winnaar Sven Kramer achter zich, die op de derde plek eindigde. Het zilver ging naar Jorrit Bergsma. De podiumplekken geven de mannen een ticket voor het WK.

De 23-jarige Roest, regerend wereldkampioen allround, won met een tijd van 6.09,36. Bergsma reed 3,32 seconden langzamer, Kramer finishte na 6.13,82. De laatste rit, tussen Roest en Kramer, was verreweg de spannendste. De schaatsers zaten de eerste minuten heel dicht bij elkaar, na ruim vier minuten kon Kramer de leiding te nemen.

Roest ging versnellen en wist snel “een goed gat” te creëren tussen hem en zijn ploeggenoot, in zijn eigen woorden. Roest, net als Kramer onderdeel van Team Jumbo-Visma, heeft met zijn tijd geen baanrecord gehaald, dat staat op 6.08,96.

Lees ook: Patrick Roest: Zacht, verlegen jochie ontpopte zich tot stabiele killer op het ijs

Wüst voor achtste keer kampioen 1.500 meter

Ireen Wüst is vrijdagavond voor de achtste keer in haar carrière Nederlands kampioen geworden op de 1.500 meter. Met een tijd van 1.55,39 was de Brabantse sneller dan de 23-jarige Antoinette de Jong, die met 1.56,04 zilver won. Melissa Wijfje ging verrassend met brons naar huis, zij reed een tijd van 1.56,70.

De 32-jarige Wüst won eerder dit jaar haar vijfde olympische titel op de 1.500 meter. Hiermee werd ze de eerste Nederlandse sporter met vijfmaal olympisch goud. Na de Spelen in Pyeongchang nam ze afscheid van het olympische schaatsen.

Mulder wint 500 meter

Ronald Mulder won eerder op vrijdag de 500 meter, hij zette een tijd neer van 34,60 seconden. Hiermee was hij 0,12 seconde sneller dan de voormalige titelhouder Dai Dai Ntab, die zilver won. Regerend wereldkampioen Jan Smeekens reed de derde tijd (34,88).

Kjeld Nuis, eerder deze maand nog verkozen tot sportman van het jaar, werd met 34,91 vierde. Winnaar Mulder schaatste in de tiende rit tegen zijn broer Michel Mulder, die met een tijd van 35,04 zesde werd.