‘Nepfysio’

Vijf jaar cel voor misbruik van bejaarde vrouwen

Een 53-jarige man uit Bergen op Zoom is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het aanranden en verkrachten van vier bejaarde vrouwen in een zorgflat. De rechtbank veroordeelde hem voor één geval van misbruik in 2015 en drie gevallen afgelopen juni. Hij deed zich bij de slachtoffers voor als dokter of fysiotherapeut. Nadat hij hun huis binnen was gekomen, randde hij de vrouwen aan. Een van hen verkrachtte hij ook. De vrouwen zijn tussen de 82 en 94 jaar oud. Volgens de officier van justitie was er naast de verklaringen van de slachtoffers genoeg bewijs tegen B. Op camerabeelden van de verzorgingsflat waar de vrouwen woonden, is B. meerdere keren herkend. Ook op camerabeelden van de supermarkt waar hij een slachtoffer aansprak was hij te zien. Daarnaast vond het Nederlands Forensisch Instituut DNA-materiaal op de incontinentieluier van een van de slachtoffers. Het OM eiste eerder deze maand zes jaar cel tegen B., maar de rechtbank vond dit „bovenmatig”, rekening houdend met straffen in vergelijkbare strafzaken. Volgens de rechtbank richtte B. zich bewust op fysiek en psychisch kwetsbare vrouwen. De eenzaamheid, vernedering en schaamte die deze vrouwen gevoeld hebben werden in het vonnis benadrukt. Een slachtoffer werd niet meteen geloofd omdat ze dementie heeft. (NRC)