Jaap Stam nieuwe hoofdtrainer PEC Zwolle

De 46-jarige oud-voetballer speelde en trainde eerder bij de club. Hij moet het matig presterende PEC Zwolle dit seizoen behoeden voor degradatie.

Stam was in 2013 voor het laatst werkzaam bij de club.
Stam was in 2013 voor het laatst werkzaam bij de club. Foto Anna Gowthorpe/Shutterstock

Jaap Stam is de nieuwe hoofdtrainer van voetbalclub PEC Zwolle. Dat heeft de club vrijdagmiddag bekendgemaakt. De 46-jarige oud-voetballer is de opvolger van John van ‘t Schip, die op 19 december werd ontslagen vanwege de teleurstellende prestaties dit seizoen in de eredivisie.

Stam moet de club behoeden voor degradatie uit de eredivisie. PEC Zwolle staat halverwege de competitie op de zestiende plek, waarmee de club het risico loopt play-offs te moeten spelen om degradatie te voorkomen.

Trainer en speler

Stam werkte tussen 2009 en 2013 ook bij PEC Zwolle. In eerste instantie als teammanager, vervolgens als trainer van de beloften en tot slot als assistent van Art Langeler bij het eerste elftal. Als speler was hij in het seizoen 1992-1993 actief voor de club, destijds nog FC Zwolle geheten.

Op 21 maart van dit jaar werd Stam ontslagen als hoofdtrainer van Reading FC. De ploeg stond op dat moment op een teleurstellende twintigste plaats in het Championship, het tweede niveau van Engeland. Sindsdien zat Stam zonder club.