Hackers stelen privégegevens Noord-Koreaanse vluchtelingen

Het gaat om namen, geboortedata en adresgegevens van Noord-Koreanen die de grens over zijn gevlucht.

Noord-Koreaanse vrouwen in een door Zuid-Korea gerund onderkomen in Ansung, Zuid-Korea.
Noord-Koreaanse vrouwen in een door Zuid-Korea gerund onderkomen in Ansung, Zuid-Korea. Foto Lee Jin-man/AP

Hackers hebben de persoonlijke gegevens gestolen van bijna duizend Noord-Koreanen die zijn gevlucht naar Zuid-Korea. Dat laat het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording weten aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het gaat om namen, geboortedata en adresgegevens die stonden opgeslagen op een computer van de Zuid-Koreaanse overheidsdienst die gevluchte Noord-Koreanen begeleidt. De pc bleek geïnfecteerd met hacksoftware waarmee de informatie kon worden bemachtigd.

Daders niet bekend

De hack werd ontdekt op 17 december. Het ministerie van Eenwording zegt nog niet te weten wie er verantwoordelijk is voor het stelen van de gegevens en wat het motief daarachter is. Alle getroffenen zijn op de hoogte gebracht van de diefstal.

Het gehackte instituut is een van de 25 centra die circa 30.000 Noord-Koreanen begeleidt die de grens over zijn gestoken. Zij worden geholpen bij het zoeken naar een baan en krijgen juridische bijstand. Zuid-Korea heeft Noord-Koreaanse hackers meerdere malen beschuldigd van cyberaanvallen op Zuid-Koreaanse overheidsinstellingen en bedrijven.