Fransman steekt met foie gras en wijn de oceaan over, in een ton

‘Een oversteek waar de mens niet de kapitein is van zijn schip, maar een passagier van de oceaan’, stelt avonturier Jean-Jacques Savin.

Jean-Jacques Savin klust aan de ton waarmee hij momenteel de oceaan over dobbert.
Jean-Jacques Savin klust aan de ton waarmee hij momenteel de oceaan over dobbert. Foto Georges Gobet/AFP

De 71-jarige Fransman Jean-Jacques Savin zeilde naar eigen zeggen al vier keer de Atlantische Oceaan over. Deze keer besloot hij de grote plas op een ongebruikelijke manier te trotseren: in een ton. Woensdag vertrok Savin vanaf het meest zuidwestelijke Canarische eiland El Hierro, inmiddels heeft hij slechts voortgestuwd door wind en stroming enkele tientallen zeemijlen afgelegd.

Savin verwacht een gemiddelde snelheid van twee tot drie kilometer per uur aan te houden. De solo-trip van 4.500 kilometer (2.800 mijl) moet volgens hem drie maanden gaan duren. Deze periode van het jaar staat er een relatief stabiele oostelijke wind, de passaat, die hem naar de overkant moet blazen. “Een oversteek waar de mens niet de kapitein is van zijn schip, maar een passagier van de oceaan”, schrijft hij op zijn website.

Overigens zorgt de voormalige militair parachutist en avonturier onderweg wel goed voor zichzelf. Naast de broodnodige voeding om te overleven, heeft hij ook een stuk foie gras mee en een fles Sauternes voor Nieuwjaar. Een fles rode wijn, Saint-Émilion, trekt hij open op zijn 72ste verjaardag in januari.

Reis online te volgen

De oranje ton van 450 kilogram is 2,10 meter lang met 7 vierkante meter leefruimte. De ingang kan worden afgesloten, zodat er geen water kan binnenkomen. Savin heeft de ton zelf gebouwd en binnen ingericht met de benodigde spullen, zoals een kaartentafel, een keukentje en bed. Met spanners kan hij zichzelf vastbinden op zijn matras om niet rondgeslingerd te worden op een wilde zee. In de bodem heeft hij een patrijspoort geplaatst om vissen te bekijken. Energie kan hij opwekken met zonnepanelen op het dak.

Tijdens zijn tocht zal hij markeringen op zee achterlaten die oceanografen moeten helpen met onderzoek. Hij hoopt uiteindelijk aan te komen op een van de Franse Caraïbische eilanden zoals Martinique of Guadeloupe. “Dat maakt de administratie makkelijk wanneer ik de ton terug wil sturen”, zegt hij tegen persbureau AFP. Het avontuur, met een budget van 60.000 euro, wordt gesponsord door een Franse tonnenmaker.

Online geeft Savin zijn GPS-coördinaten door, die rechtstreeks te volgen zijn. Ook stuurde hij donderdag al een eerste bericht met een foto naar zijn volgers op Facebook: ,,Hallo allemaal, vandaag gaat alles goed!”