Een boyband als laatste middel tegen de Brexit

Europese Unie De Breunion Boys brachten een protestlied uit en moeten toeren langs de Britse pubs. „Muziek brengt emotie over.”

Foto Marta Capilla

Een boyband met een protestlied tegen de Brexit: dat vond de Nederlandse visual storyteller Julia Veldman (30) dé oplossing voor haar probleem. Ze woonde in de Verenigde Staten toen de uitslag van het referendum over de Brexit in 2016 bekend werd: „Ik had heimwee naar het Europa waarin we hard werken om het leven van iedereen beter te maken. Brexit was een klap in mijn gezicht.”

Een jaar geleden riep ze de band Breunion Boys in het leven. De videoclip van hun eerste nummer, Britain come back, kwam 18 december uit. Het groepje bestaat uit vijf jongens: drie Nederlanders, een Afghaan en een Spanjaard. Zij delen de missie van Veldman en zien hun toekomst in een verenigd Europa. Ook anderen die aan het project werken, staan achter haar en vragen geen geld voor hun werk. Veldman heeft meer dan 11.000 euro aan eigen geld gestoken in het opzetten van de band.

Het was vooral de reactie van de Europese Unie op de Brexit, die Veldman het gevoel gaf dat ze iets moest doen. „Ik zag alles ineenstorten en de EU ging gewoon praten over de verdeling van de inboedel. Terwijl Groot-Brittannië erg belangrijk is voor Europa.” Politieke partijen en protesten waren er al en die haalden volgens haar niets uit. „De Brexit was een emotioneel besluit en muziek brengt emotie over. Daarom vind ik dit een beter antwoord. Mensen reageren ook erg fel op ons, zowel positief als negatief.” The Independent en muziekwebsite Stereogum dachten bijvoorbeeld dat het lied een satirische grap was en het YouTube-kanaal van de band staat vol negatief commentaar.

Maar Veldman neemt het serieus. „Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik iets doe en niet hulpeloos toekijk. We kunnen de fouten uit het verleden herhalen. Het nationalisme en populisme rukken op, en we weten waar dat toe kan leiden. Ik vind het belangrijk een boodschap van eenheid te verkondigen.”

Veldman wil dat de band door Groot-Brittannië gaat toeren. Om dit te financieren verkoopt ze merchandise. Ze wil naar de pubs, om de Leave-stemmers in de ogen te kijken, en de rest over te halen om zich tegen de Brexit uit te spreken.