Interview

DNB-topman tegen banken: beloof minder winst

Klaas Knot De maatschappelijke wens voor een minder risicovol bankwezen heeft lagere rendementen tot gevolg, zegt Klaas Knot.

ING en andere banken moeten genoegen nemen met minder winst, en hun aandeelhouders met lager rendement, omdat de strijd tegen witwassen prioriteit heeft. Dit zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) in een gesprek met NRC.

Banken moeten zich „onder alle omstandigheden” houden aan de wet. Daar horen kosten bij voor compliance – de naleving van wetgeving, meent Knot. ING, dat in september een schikking trof met het Openbaar Ministerie voor 775 miljoen euro vanwege een omvangrijk witwasschandaal, maakte de voorbije jaren de „verkeerde keuze”, meent Knot. „De commercie heeft geprevaleerd boven compliance en risicobeheer.”

ING bood zijn aandeelhouders in 2016 en in 2017 een rendement op de belegging van zo’n 10 procent. „We willen als maatschappij nadrukkelijk een bankwezen met lagere risico’s. De keerzijde is: lagere rendementen voor aandeelhouders”, zegt Knot. „Ik betwijfel of dit al voldoende is meegewogen in de rendementen die banken hun beleggers nu nog voorspiegelen.”

DNB, als toezichthouder verantwoordelijk voor antiwitwasbeleid van banken, ontkwam niet aan kritiek in de ING-affaire. Tweede Kamerleden van onder meer het CDA en GroenLinks vroegen zich af waarom DNB niet was overgegaan tot ‘hertoetsing’ van de ING-top: het opnieuw testen van geschiktheid en het desnoods wegsturen van bestuurders. Knot wijst die kritiek af. Hij noemt hertoetsing van bestuurders door DNB een „zeer, zeer zorgvuldig proces” waarin de toezichthouder niet zomaar tot conclusies komt.

De DNB-president voorspelt dat de huidige economische groeivertraging mee zal vallen. „De afname van de groei zal minder ingrijpend en minder dramatisch zijn dan de vorige keer. De financiële sector staat er, afgezien van erfenissen uit het verleden zoals bijvoorbeeld nog in Italië, gezonder voor.”

Onlangs voorspelde de Nederlands-Brits-Amerikaanse econoom Willem Buiter, verbonden aan de Amerikaanse Citibank, in NRCeen even erge financiële crisis als in 2008-2009, omdat de financiële sector helemaal niet goed zou zijn opgeschoond.

Interview Knot pagina E2-3