Reportage

Wat valt er te lachen om 2018 in de oudejaarsconferences?

Oudejaarsconferences 2018 De oudejaarsconference van Marc-Marie Huijbregts gaat vooral over Huijbregts zelf. Wat zijn verder de onderwerpen van spot in de oudejaarsconferences?

In zijn oudejaarsconference houdt Marc-Marie Huijbregts zich niet zo bezig met de politieke of maatschappelijke actualiteit.
In zijn oudejaarsconference houdt Marc-Marie Huijbregts zich niet zo bezig met de politieke of maatschappelijke actualiteit. Bunker Theaterzaken

Marc-Marie Huijbregts doet gedetailleerd verslag van het dieptepunt waarmee het bijna voorbije jaar voor hem begon: een fietsongeluk. Op het projectiescherm krijgen we zelfs te zien hoe hij toen huilend in bed lag. En dan kijkt hij schalks de zaal in en zegt: „U merkt wel – dit wordt een wat ander soort oudejaarsconference dan normaal.”

BNNVARA, de fusie-omroep die traditioneel de oudejaarsconference voor de publieke omroep verzorgt, klopte dit jaar aan bij een cabaretier die zich doorgaans niet bezighoudt met de politieke of maatschappelijke actualiteit. Integendeel: zijn succes is voornamelijk te danken aan de sfeer van saamhorigheid die hij weet te scheppen op basis van zijn persoonlijke – en volstrekt eigensoortige – uitstraling. Deze oudejaarsconference, die op 31 december live wordt uitgezonden vanuit de schouwburg van zijn geboortestad Tilburg, zal dan ook anders zijn dan alle andere.

Scherpe aanvallen komen er bijna niet in voor. Op één uitzondering na – en die is, opmerkelijk genoeg, gericht aan Youp van ’t Hek, de man die hem vorig jaar voorging met een oudejaarsconference naar traditioneel model. Maar met de vorige jaarwisseling heeft Huijbregts’ aanval niets te maken. Hij toont zich daarentegen pijnlijk getroffen door het dit jaar door Van ’t Hek gebezigde woord „pisnicht”. Doorredenerend stelt Huijbregts vast dat er geen specifieke scheldwoorden bestaan voor witte mannelijke hetero’s. En dat alle scheldwoorden dus zijn verzonnen door witte mannelijke hetero’s.

Weijers blijft dichter bij traditie

Van ’t Heks oudejaarsconference trok vorig jaar ongeveer 2,5 miljoen kijkers – twee maal zo veel als zijn concurrent Guido Weijers op RTL4. Ook dit jaar fungeert Weijers weer als alternatief namens de commerciële omroep. Hij blijft dichterbij de traditie dan Huijbregts. Het klimaat is zijn belangrijkste thema, maar in de vele grappen die hij maakt, komen nog tal van andere onderwerpen ter sprake. Over het aantal kijkers dat hij ditmaal tegenover Huijbregts gaat trekken, doet hij geen uitspraak: „Ik zie het niet als een wedstrijd, ik wil gewoon iets moois maken.”

In de schaduw van deze tv-conferences doet zich dit jaar ook nog een ander verschijnsel voor: een oudejaarsconference op Radio 1, door Vincent Bijlo. Verder is Sjaak Bral, zoals gewoonlijk, weer te zien op het reginale Omroep West. Terwijl het vaste jaaroverzicht van Dolf Jansen zich beperkt tot een theatertournee.

Zijn er nog doublures? Ja, één. Guido Weijers gebruikt fragmenten uit de verklaringen die premier Mark Rutte dit jaar aflegde over de vraag of er memo’s ten grondslag lagen aan zijn plannen voor afschaffing van de dividendbelasting. Weijers maakt daar een vraaggesprekje van: hij zit op een kruk en stelt vragen, die via de geluidsopname door Rutte worden beantwoord. Dolf Jansen past precies hetzelfde procedé toe, maar bij hem is CDA-leider Sybrand Buma de spreker. Rutte en Buma hadden in dat debat immers alle twee te kampen met een opvallend gebrek aan herinnering. Zodat het resultaat in beide gevallen hilarisch is.

 • Oudejaars 2018/Onderweg naar morgen – Marc-Marie Huijbregts

  „Het mooiste woord van 2018: spermahond”

  Foto Bunker Theaterzaken

  De show

  Oudejaarsdebutant Marc-Marie Huijbregts had het vooraf al duidelijk gezegd: hij is niet het type voor een regulier jaaroverzicht met grappen over de vele actualiteiten die zich hebben voorgedaan. Sterker nog: het woord dividendbelasting zou in zijn show niet voorkomen. Die belofte blijkt hij, in de try-out die door NRC werd bezocht, te breken. Maar het onderwerp kwam maar heel even voorbij, in een opsomming van lieden die misschien ergens spijt van hebben.

  De onderwerpen

  Stef Blok heel even, de Noord/Zuidlijn heel even, de intelligentie van dieren heel even, de dood van Mies Bouwman heel even. En veel over Marc-Marie Huijbregts.

  De moraal

  „Ik vond Nederland heel lief dit jaar. Kijk naar andere landen – de Brexit, de gele hesjes, zo verdeeld waren wij niet. Daar moeten we trots op zijn.”

  Tournee t/m 31/12. NPO1, 31/12, 22.35 uur

 • Vaarwel 2018 – Sjaak Bral

  „Onze premier is een vazal van het grootkapitaal – wat zeg ik: een vaasje van het grootkapitaal”

  Foto Martijn Beekman

  De show

  Ook in zijn 22ste oudejaarsconference is de Haagse cabaretier Sjaak Bral de traditioneelste van allemaal: een stortvloed aan gebeurtenissen van het afgelopen jaar, met bijbehorende snelle grappen. Ditmaal speelt hij in een decor van deuren, want zijn motto luidt dat we de deuren in ons hoofd wijd open moeten zetten om vrij te kunnen denken.

  De onderwerpen

  Van alles en nog wat – van Theresa May die zo’n omzichtig dansje maakte („die liet zien hoe veel bewegingsvrijheid Engeland nog heeft”) tot en met een gezongen ode aan wijlen Stephen Hawking: „Geen mens leeft in de toekomst / maar hij is er geweest.”

  De moraal

  „Mensen die te laat komen, zijn altijd vrolijker dan de mensen die op hen zitten te wachten.”

  Tournee t/m 31/12. TV West 31/12, 19.00 uur

 • Oudejaars 2018/Beeldenstorm – Dolf Jansen

  „De Oostvaardersplassen – vroeger was dat geen probleem, vroeger had je prins Bernhard”

  Foto Tom Cornelissen

  De show

  Het gebruikelijke grappenspervuur, maar ditmaal met meer ernst dan ooit. Bijvoorbeeld over Schiphol, dat volgens Jansen ten onrechte beweert „de economische motor van Nederland” te zijn. Of over de angst die alom heerst voor ontwikkelingen die in werkelijkheid helemaal niet angstwekkend hoeven te zijn. Hij zegt het zelf: leve de positiviteit.

  De onderwerpen

  Veel variatie, van een rap over bladblazers tot en met een oproep om landen als Hongarije en Polen onomwonden fascistisch te noemen. Vaak legt hij onverwachte verbanden tussen zwaarwegende kwesties en zaken die aanzienlijk minder gewichtig zijn.

  De moraal

  „Wat ik erg vind, is dat de witte neushoorn uitsterft, terwijl Gordon het nog minstens dertig jaar zal volhouden.”

  Tournee t/m 31/12; daarna op voorstellinggemist.tv

 • Oudejaarsconference 2018 – Guido Weijers

  „Als wij de natuur willen beschermen, zetten wij om de mens een hek”

  Foto Loens Media

  De show

  Weijers’ negende conference, waarin veel grappen meer dan vroeger zijn ingebed in de grote thema’s van tegenwoordig. Met een technisch hoogstandje waarin Mark Rutte dezelfde uitvluchten blijkt te bezigen als een deelnemer aan Temptation Island.

  De onderwerpen

  Over de druk op dj’s, met een ode aan Avicii, de vraag of we de natuur altijd haar gang moeten laten gaan, het Holleederproces („de langste aflevering van Het familiediner ooit”), hoe Maarten van der Weijden zijn elfstedenzwemtocht niet voltooide en toch werd gehuldigd („de Glennis Grace van het zwemmen”) en de overbezorgde betutteling van kinderen – nog veel erger dan in De luizenmoeder.

  De moraal

  Vroeger was alles beter, aldus Weijers: „Wij maakten herinneringen in plaats van foto’s.”

  Tournee t/m 29/12. RTL4 31/12, 20.30 uur

 • De (Orde) Chaos van 2018 – NUT/HZT

  „Hoe maakbaar is de werkelijkheid?”

  Foto Moon Saris

  De show

  Het Nieuw Utrechts Toneel, de buitenbeen in het oudejaarsaanbod, trok tot nu toe jaarlijks met een groep acteurs, schrijvers en musici door het land onder het motto De Orde van de Dag – half ingestudeerd, half improviserend. Maar dit jaar niet. Nu speelt NUT-leider Greg Nottrot een show waarin acteur Martijn Nieuwerf optreedt als Greg Nottrot, terwijl Nottrot zelf alle andere rolletjes op zich neemt. Kortom: wat was anno 2018 nog echt en wat was fake?

  De onderwerpen

  In welk beeld laat dit jaar zich het best samenvatten? Nottrot kiest voor Halbe Zijlstra die loog dat hij Poetin had bezocht in diens buitenhuis. En hij presenteert een video-verslag waarin het lijkt alsof hij deze zomer zelf naar deze datsja is gereisd. Of is ook dat een verzinsel?

  De moraal

  „Je hebt geen waarheid nodig om een voorstelling te hebben.”

  Tournee t/m 30/12

 • Oudejaarsconference 2018 – Javier Guzman

  Foto Anke van der Meer

  Op de valreep laat cabaretier Javier Guzman weten dat ook hij op 31 december een oudejaarsconference op tv speelt. Hij heeft zijn try-outs niet in de theaters gespeeld, maar in diverse kazernes. De tv-opnamen werden vrijdag gemaakt.
  De uitzending begint op oudejaarsavond om 20 uur op Comedy Central. Twee jaar geleden maakte Guzman ook een oudejaarsconference – toen op RTL4. En de jaren daarvoor deed hij voor de VARA diverse Sinterklaasconferences.

  Comedy Central, 31/12, 20.00 uur

Aanvulling 28 december 2018: Javier Guzman toegevoegd.