Derde verdachte opgepakt in verband met moord Humeyra

Donderdag werd ook bekend dat de tweede verdachte, een man van 25, weer op vrije voeten is gesteld. Het OM verdenkt hem nog van betrokkenheid bij de dood van de scholiere.

Een politieauto bij het Designcollege, de school in Rotterdam waar Humeyra werd doodgeschoten.
Een politieauto bij het Designcollege, de school in Rotterdam waar Humeyra werd doodgeschoten. Foto Robin Utrecht/ANP

De politie van Rotterdam heeft maandag een derde verdachte aangehouden in verband met de dood van de 16-jarige scholiere Humeyra Ergincanli. Het is een 31-jarige man uit Rotterdam, meldt de politie donderdag. De derde verdachte zou in de auto hebben gezeten waarmee hoofdverdachte Bekir E. naar de school van Humeyra was gereden.

Een andere vermoedelijke inzittende werd op 20 december opgepakt. Donderdag heeft de rechter-commissaris besloten dat die man, een 25-jarige zonder vaste verblijf- of woonplaats, weer moest worden vrijgelaten. Deze tweede man blijft een verdachte, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten aan NRC. Het OM gaat tegen het besluit van de onderzoeksrechter in hoger beroep. Het is nog niet bekend wanneer dat voorkomt.

Lees ook: Bekir E. ging vaker op zoek naar jonge vrouwen

Stalking

De zestienjarige Humeyra werd op 18 december in het fietsenhok van het Designcollege doodgeschoten. Hoofdverdachte Bekir E. (31) werd kort na het schietincident opgepakt in de buurt van de school, in Rotterdam-West. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat E. met een auto naar de school was gekomen. Er zouden zeker twee anderen in de auto hebben gezeten. Beker E. zit nog steeds vast, net als de man die begin deze week als derde is opgepakt.

E. was een bekende van Humeyra. Zij had eerder dit jaar aangifte gedaan tegen hem, vanwege mishandeling en bedreiging. E. kreeg een contactverbod, waar hij zich niet aan hield. Enkele dagen voor haar dood deed Humeyra daarom opnieuw aangifte. Op de dinsdag dat zij werd doodgeschoten, had zij eigenlijk een afspraak bij de politie over het stalken door E. De Inspectie Justitie en Veiligheid doet nu onderzoek naar het optreden van politie en de reclassering in de dagen voorafgaand aan het schietincident.