Spoorwegen

88 extra sprinters besteld bij Spaanse fabrikant

NS bestelt 88 extra sprinters bij de Spaanse fabrikant CAF om de drukte op het spoor op te vangen. Het gaat om een investering van 400 miljoen euro, meldt NS donderdag. De order komt bovenop 118 eerder in Spanje bestelde treinstellen. De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) vervangt deels oud materiaal en zorgt voor uitbreiding van de capaciteit. De eerste 10 treinen zijn in december opgenomen in de dienstregeling. In 2023 rijden alle 206 sprinters. De ruim tweehonderd sprinters zijn goed voor 35.000 zitplaatsen. Om de sterke groei van het aantal treinreizigers, jaarlijks met ongeveer 5 procent, op te vangen heeft NS ook nieuwe Intercity’s gekocht. Spoorbeheerder ProRail verwacht voor komend jaar meer dan 2,2 miljoen passagiersritten die goed zijn voor ruim 165 miljoen kilometer. (NRC)