‘Shell gaat investeringen in groene energie verdubbelen’

Duurzaamheid Shell wil jaarlijks graag 4 miljard dollar investeren in duurzame energie, zei Shell-directeur Maarten Wetselaar in een interview.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell is van plan om de investeringen in duurzame energie de komende jaren te verdubbelen tot 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) per jaar. Dat heeft Maarten Wetselaar, die leiding geeft aan de divisie ‘gas en nieuwe energie’ bij het bedrijf, woensdag gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian.

Shell kondigde vorig jaar al aan de investeringen in duurzame energie te zullen verhogen naar 1 à 2 miljard dollar per jaar in 2018 en 2019. Wetselaar gaf nu te kennen dat hij een verdubbeling van dat bedrag beoogt vanaf 2020. „Ik wil graag dat mijn divisie financieel sterk genoeg is, niet alleen in de ogen van het bedrijf, maar ook in die van onze aandeelhouders, om het te verdubbelen”, zei de Shell-directeur tegen The Guardian. Hij zei ook dat Shell na deze aanvankelijke verdubbeling „naar meer” wil kijken.

Om de proporties te schetsen: de oliegigant blijft de rest van het jaarlijkse budget van 25 miljard dollar investeren in traditionele bronnen van energie. De divisie van Wetselaar, een Nederlandse econoom die sinds 1995 werkzaam is bij Shell, is goed voor een derde van de omzet van Shell.

In de strijd tegen klimaatveranderingen staan olie- en gasbedrijven wereldwijd onder toenemende druk van overheden om te investeren in energiebronnen die minder CO2-uitstoot veroorzaken. Het Britse BP steekt bijvoorbeeld weer geld in zonne-energie, nadat eerdere investeringen werden gestaakt.

Shell heeft onder andere investeringen in wind- en zonne-energie. Ruim een jaar geleden kondigde bestuursvoorzitter Ben van Beurden aan dat de CO2-uitstoot die voortkomt uit Shell-producten in 2050 moet zijn gehalveerd. Maar critici, waaronder pressiegroep Follow This, vinden dat Shell, een van de grootste bedrijven ter wereld, sneller moet bewegen.

Wetselaar gaf tegenover The Guardian aan dat Shell verder wil met het opwekken en verhandelen van elektriciteit, nadat het concern dit jaar onder andere First Utility kocht, een grote Britse gas- en stroomverstrekker. Wetselaar hintte op grote plannen: „Er is nog geen wereldwijd elektriciteitsmerk. Wij verkopen energie rond de wereld en wij hebben een wereldwijd merk.”

Windmolenprojecten

Zon zal in de toekomst de belangrijkste alternatieve energiebron worden, aldus Wetselaar, vanwege de vele gebieden ter wereld waar zonne-energie gewonnen kan worden. Hij erkende dat Shell buiten Nederland nog weinig progressie heeft weten te maken met windenergie. Shell viste al negen keer achter het net in biedingen op gesubsidieerde windmolenprojecten, totdat het afgelopen maand twee contracten wist te bemachtigen in de Verenigde Staten.

Wetselaar zei dat Shell desondanks interesse houdt in windenergie. „We zijn zeer, zeer gedreven om meer te winnen in dit spel.” Hij gaf aan dat overnames essentieel zullen zijn voor Shell om de doelstellingen voor CO2-reductie te behalen.