Oekraïne

Staat van beleg opgeheven door president Porosjenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de staat van beleg woensdag formeel opgeheven. Dat betekent dat Russische mannen in de gevechtsleeftijd (tussen de 16 en 60 jaar) het land weer in mogen. De president kondigde de staat van beleg in november af nadat 24 Oekraïense zeelieden gevangen waren genomen door Rusland. Zij voeren destijds door de Straat van Kertsj, de doorgang naar de Zee van Azov, zonder Rusland daar van tevoren van op de hoogte te stellen. Rusland beschouwt de toegang tot de zee als eigen gebied. De zeelieden zitten nog altijd in Moskou vast. De Russische justitie beschuldigde hen begin deze maand van ‘onrechtmatige grensoverschrijding’, ook al staat in een verdrag uit 2003 dat de twee landen de binnenzee delen. Het incident deed de spanningen tussen Oekraïne en Rusland verder oplopen. (AP)