Indonesië leidt vluchten om vanwege aswolken Anak Krakatau

De gedeeltelijke instorting van de vulkaan leidde zaterdag tot een tsunami op West-Java, waardoor honderden doden vielen.

Reddingswerkers kijken vanuit de kust van Java naar de vulkaan Anak Krakatau, enkele dagen na de tsunami.
Reddingswerkers kijken vanuit de kust van Java naar de vulkaan Anak Krakatau, enkele dagen na de tsunami. Foto Adi Weda/EPA

De Indonesische vulkaan Anak Krakatau spuwt nog steeds as- en rookwolken uit. Vanwege de toegenomen activiteit zijn alle vluchten omgeleid. De autoriteiten hebben de alarmfase voor een uitbarsting verhoogd, van niveau 2 naar niveau 3.

De Indonesische luchtverkeersleiding AirNav laat weten dat er sprake is van “een code-rood-situatie”. Er is een gevarengebied van vijf kilometer ingesteld rondom de vulkaan in de zeestraat tussen Java en Sumatra. Een woordvoerder van de nationale geologische dienst zegt tegen persbureau Reuters dat de seismologische activiteiten sinds zondag niet zijn afgenomen: “We verwachten een escalatie”.

Instabiel

Een flank van de instabiele vulkaan is zaterdag waarschijnlijk ingestort. Dat veroorzaakte een tsunami op West-Java. Donderdag waarschuwen de autoriteiten bewoners en toeristen daarom ook om weg te blijven van de kust.

Weer een rampjaar voor Indonesië – vallen er meer slachtoffers dan nodig?

Het dodental van de natuurramp van afgelopen zaterdag is volgens de nationale rampendienst BNBP opgelopen tot 430. Zo’n 1.500 mensen raakten gewond, bijna 22.000 bewoners van West-Java zijn dakloos geworden door de vloedgolf. De tsunami was zo’n vijf meter hoog, maar een officiële waarschuwing bleef zaterdag uit.