Brieven

Brieven 27/12/2018

vleeseters

Vloek van het vee

„Vast staat dat een dieet met minder dierlijke producten grote milieu-voordelen levert”, zegt Het Planbureau voor de Leefomgeving (De vloek van het vee, 22/12). Verder noemen ze die verschuiving „verreweg het meest effectief – en nuchter bezien eigenlijk onontkoombaar” om klimaat- en milieudoelen te halen.

In dezelfde Wetenschapsbijlage Vleeseters! schrijft Jeroen Geurts over de argumenten van de opportunisten onder ons: „Interessant is het volgende argument tégen minder vlees eten: het flexitarisme van één individu heeft geen effect op de bio-industrie.”

Misschien moeten we met zijn allen maar weer terug naar de voedselbonnen? Terug naar twintig tot vijftig gram vlees of vis per week per persoon. Of eten we ons naar de rand van de klif?

gemeentemuseum

Zwemmen of zwijgen

Diederik Gerlach vraagt zich in een ingezonden brief (Museum of zwembad? 21/12) af of mensen die langs het Gemeentemuseum Den Haag lopen zich zullen afvragen of het een zwembad of een museum is. Ik denk dat weinigen zich dat afvragen. Maar toen ik vijftien of twintig jaar geleden met mijn zoons in het Gemeentemuseum door de betegelde hal liep, vroeg de jongste wel: „Papa is dit een zwembad geweest?”


Hoofd Bibliotheek en Archief Stedelijk Museum Amsterdam

Correcties/aanvullingen

Jamal Khashoggi

In De fantasietjes van de elite (24/12, p. 10-11) staat dat Jamal Khashoggi werd vermoord in de Saoedische ambassade in Istanbul. Dat moet zijn: in het consulaat.