België

Vrouwen en kinderen IS-strijders moeten teruggehaald

De Belgische staat moet er alles aan doen om zes kinderen van strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) terug te halen uit een opvangkamp in Noord-Syrië. Dat heeft de rechtbank in Brussel woensdag besloten. Ook de twee daar aanwezige Belgische moeders van de ‘kalifaatkinderen’ moeten naar België worden overgebracht. De kinderen zijn tussen de nul en zes jaar oud. De vrouwen reisden vijf jaar geleden hun echtgenoten, IS -strijders, achterna naar Syrië. Hun mannen kwamen in 2014 om. Hierna keerden de vrouwen, die zwanger waren, terug naar België voor hun bevalling. Zij reisden later opnieuw naar Syrië en hertrouwden met andere IS-strijders. De rechter oordeelde woensdag dat de vrouwen en kinderen in een „noodsituatie” zitten en dat België er alles aan moet doen ze terug te halen. (NRC)