‘We Gaan Ze Halen’ zonder asielzoekers terug naar Nederland

De actiegroep wilde 150 asielzoekers uit Griekenland mee terugnemen naar Nederland, maar kreeg geen reactie van autoriteiten.

Organisator Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen voor het parlement in Athene op maandag.
Organisator Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen voor het parlement in Athene op maandag. Foto Angelos Tzortzinis/AFP

De actiegroep We Gaan Ze Halen is woensdag zonder asielzoekers vertrokken uit Griekenland en rijdt terug naar Nederland. Organisator Rikko Voorberg leverde maandag een brief af bij het Griekse parlement met het verzoek om vluchtelingen voor te dragen die al in de asielprocedure zitten, maar op Tweede Kerstdag was er nog geen reactie van premier Alexis Tsipras.

Lees ook: Bus ‘We Gaan Ze Halen’ in Duitsland opnieuw gestrand

Met een oude stadsbus en zo’n 25 auto’s vertrok de actiegroep vrijdag uit Utrecht. In totaal wilde We Gaan Ze Halen 150 asielzoekers mee terug nemen uit Griekenland, met instemming van Griekse autoriteiten. Dat is dus niet gebeurd. De stadsbus begaf het al in Duitsland, maar de groep zei genoeg geld hebben om desnoods te betalen voor vliegtickets.

“Niet het wonder waar we op hoopten, maar relocatie uit Griekse vluchtelingenkampen is wel weer onderwerp van gesprek”, zegt Voorberg. Hij vindt het “vreemd” dat Griekse of Europese autoriteiten niet een publieke reactie hebben gegeven op hun voorstel.

‘Mensensmokkel’

Volgens We Gaan Ze Halen heeft Den Haag zich niet aan de Europese afspraken gehouden en moet Nederland meer asielzoekers opnemen. De organisatie verwachtte bij vertrek niet dat Griekenland daadwerkelijk zou instemmen, maar hoopte in ieder geval aandacht vragen voor de zware omstandigheden waar asielzoekers in Griekenland onder leven.

Het initiatief leidde onder meer tot een scherpe reactie van Harbers, die zei dat de actie neerkwam op mensensmokkel. We Gaan Ze Halen zegt zelf nooit het plan gehad te hebben om mensen illegaal mee over de grens te nemen. De actiegroep haalde via crowdfunding meer dan 54.000 euro binnen.

De activisten van We Gaan Ze Halen verzamelden zich maandag met twintig auto’s en een gehuurde bus in het centrum van Athene, waar ze werden onthaald door Griekse activisten en enkele tientallen migranten. Voorberg en zijn mede-organisator Johannes van den Akker mochten een brief met hun voorstel afleveren in het parlement.

De actiegroep zei in een persbericht duidelijk te hebben gecommuniceerd dat ze geen mensen mee kunnen nemen zonder instemming van Griekenland. Toch moest We Gaan Ze Halen meerdere asielzoekers teleurstellen die hoopten mee te mogen naar Nederland.