Syrië en Israël beschuldigen elkaar van afvuren raketten

Het Syrische leger meldt dat Israël raketten op doelwitten nabij Damascus afgevuurd zou hebben. Het Israëlische leger zegt een raket afgevuurd vanuit Syrië onderschept te hebben.

Rook boven een berg, gezien vanuit het platteland bij Damascus.
Rook boven een berg, gezien vanuit het platteland bij Damascus. Foto Omar Sanadiki / Reuters

Syrische staatsmedia melden dat er boven de hoofdstad Damascus een aantal raketten zijn onderschept die zouden zijn afgevuurd vanuit Israëlische straaljagers. Raketten die niet werden onderschept zouden munitiedepots hebben geraakt en drie militairen zouden gewond zijn geraakt. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Trump: alle militairen VS komen terug uit Syrië.

Het Israëlische leger heeft niet op de beschuldigingen gereageerd, zoals gebruikelijk is bij militaire interventies op buitenlands grondgebied. Wel bracht het naar buiten een luchtdoelraket te hebben onderschept die werd afgevuurd vanuit Syrië, zonder daar verder over in detail te treden. Voor zover bekend zijn er geen beschadigingen of slachtoffers aan Israëlische zijde.

Twitter avatar IDF Israel Defense Forces An IDF aerial defense system activated in response to an anti-aircraft missile launched from Syria.

Tegen Iran en Hezbollah

Volgens de Syrische staatsmedia zouden de raketten op Syrië afgevuurd zijn vanaf het luchtruim boven Libanon. Op het Libanese National News Agency is gesproken over Israëlische straaljagers, die gevechtsoefeningen uitgevoerd zouden hebben boven zuidelijk Libanees grondgebied, meldt persbureau Reuters. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten waren de in Syrië getroffen munitiedepots van Iran en de Libanese strijdgroep Hezbollah, die in dat land strijden aan de zijde van president Bashar al-Assad.

Rusland heeft de Syrische krijgsmacht in oktober een nieuw S-300-luchtafweersysteem geleverd, waarmee Damascus effectiever kan optreden tegen luchtaanvallen. Moskou leverde het systeem nadat Syrische troepen in september per ongeluk een Russisch verkenningsvliegtuig neerhaalden.

Er zijn in het verleden vaker doelwitten in Syrië gebombardeerd door het Israëlische leger, maar meestal laat de Israëlische regering in het midden of een bombardement ook daadwerkelijk door Israël werd uitgevoerd. Een uitzondering was mei van dit jaar, toen Israël verantwoordelijkheid op zich nam voor het bombarderen van tientallen Iraanse doelen in Syrië.

Terugtrekken troepen VS

Afgelopen week kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten alle troepen uit Syrië zullen terugtrekken, omdat de strijd tegen terreurorganisatie IS gewonnen zou zijn. De VS hebben ongeveer tweeduizend troepen in Syrië.

In reactie op de aankondiging van de terugtrekking gaf premier Benjamin Netanyahu aan dat Israël zal blijven optreden tegen pogingen van Iran om een militaire aanwezigheid in Syrië te ontwikkelen.

“Het besluit om de 2.000 Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië zal aan ons consistente beleid niets veranderen.”

De Israëlische regering is demissionair, nadat premier Netanyahu maandag aangaf dat er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven, die in april zullen plaatsvinden.