Presidentsverkiezingen Congo in drie steden uitgesteld

De steden kampen met de gevolgen van ebola en etnisch geweld. Daar wordt pas in maart volgend jaar gestemd, te laat om nog invloed uit te oefenen op de uitslag.

Martin Fayulu (midden), één van de drie presidentskandidaten, dinsdag op een persconferentie in Kinshasa.
Martin Fayulu (midden), één van de drie presidentskandidaten, dinsdag op een persconferentie in Kinshasa. Foto Baz Ratner/Reuters

De presidentsverkiezingen in de Congo gaan aanstaande zondag door, maar niet overal. De steden Beni en Butembo in het oosten, en het westelijk gelegen Yumbi stemmen pas in maart volgend jaar. Dat heeft de kiescommissie van het Centraal-Afrikaanse land woensdag aangekondigd.

In de steden Beni en Butembo kampt men sinds augustus van dit jaar met de gevolgen van een ebola-uitbraak, terwijl in en om Yumbi vorige week meer dan honderd doden vielen bij etnisch geweld. De drie steden gaan in maart volgend jaar wel stemmen, maar zijn dan te laat om invloed uit te oefenen op de uitslag van de verkiezingen. Die wordt op 15 januari volgend jaar verwacht, waarna de nieuwe president van het land drie dagen later zal worden beëdigd.

Lees ook: Opnieuw stelde Congo vorige week de presidentsverkiezingen uit. Een nieuwe klap voor een volk dat zucht onder rovende en moordende milities.

Uitstel

De verkiezingen van zondag worden in binnen- en buitenland nauwlettend gevolgd. De huidige president Joseph Kabila, sinds 2001 aan de macht, is niet verkiesbaar voor een derde termijn. Hij stelde de verkiezingen twee jaar lang uit. Dat deed hij naar eigen zeggen vanwege “onrusten in het land”, volgens de oppositie omdat hij de macht over het grootste land ten zuiden van de Sahara niet wil opgeven.

De verkiezingen waren in eerste instantie gepland voor afgelopen zondag. Na een brand waarbij de nodige stemmachines sneuvelden, werden ze verschoven naar zondag 30 december.

Namens Kabila’s PPRD is minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary nu kandidaat voor het presidentschap. Die weet zich gesteund door de staatskas en een omvangrijk campagneteam, maar is net als Kabila niet populair bij kiezers.

Ramazani neemt het zondag op tegen oppositieleider Felix Tshisekedi, wiens vader net als die van Kabila president van Congo is geweest, en tegen de meer gematigde kandidaat Martin Fayulu.

Twitter avatar giuliaparavicin giulia paravicini #DRCelections #RDCvote #Congo’s electoral commission says elections in eastern town of Beni and Butembo and western town of Yumbi postponed till March 2019, because of #Ebola and violence. As of now election to go ahead on Dec 30 in rest of the country https://t.co/9Znbc0ReND